Samospráva

Rozhodli o tom poslanci: Prešovčania zaplatia za odpad takmer o desať eur viac

Prešovskí mestskí poslanci v stredu schválili zvýšenie miestnych daní a poplatkov na rok 2020. Prešovčania zaplatia za odpad takmer o desať eur viac.

Ilustračný obrázok k článku Rozhodli o tom poslanci: Prešovčania zaplatia za odpad takmer o desať eur viac
Foto: Ľubomír Hudačko

Za odpad zaplatia ľudia takmer o desať eur viac, čo na fyzickú osobu za kalendárny rok predstavuje sumu približne 29,50 eur.

Doteraz to bolo 20,03 eur. Sadzba dane z nehnuteľností vzrástla v priemere o štvrtinu.

Snažili sa citlivo

Podľa Martiny Kolarčíkovej, poverenej riadením odboru financií a mestského majetku Mestského úradu v Prešove, poplatok za odpad mesto mení po siedmich rokoch a doteraz malo najnižšiu sadzbu poplatku zo všetkých krajských miest.

„Snažili sme sa k veci pristúpiť citlivo, keďže zároveň došlo aj k zvýšeniu miestnych daní. Na druhej strane poplatok by mal vychádzať zo skutočných nákladov. Snažili sme sa priblížiť k nákladom, ktoré máme.“

„Aj tak mesto z vlastných zdrojov bude musieť dotovať odpady prostriedkami, ktoré potom chýbajú v iných oblastiach,“ uviedla Kolarčíková.

Podľa schváleného nariadenia, nová sadzba za jeden liter komunálnych odpadov na základe osobitného predpisu je 0,0183 eur a za kilogram drobných stavebných odpadov bez obsahu škodlivín zaplatia občania 0,04 eur.

Zvýšenie sadzieb dane z nehnuteľností má do rozpočtu na rok 2020 priniesť 1,53 milióna eur.

Predpokladaný výnos poplatku za komunálny odpad je budúci rok vo výške viac ako 3,65 milióna eur, čo je takmer o 832 000 eur viac ako v roku 2018.

Predpokladá deficit

Napriek tomu radnica predpokladá deficit v oblasti odpadového hospodárstva v sume viac ako 660 000 eur.

V roku 2018 mesto na odpadové hospodárstvo doplácalo takmer 1,5 milióna eur.

Ako ďalej povedala Kolarčíková, pri zvyšovaní dane z nehnuteľností vychádzali z toho, že mesto za posledné roky investovalo vysoké sumy do mestskej hromadnej dopravy, na opravu komunikácií, údržbu zelene a verejné osvetlenie.

Medziročne sumy investované do týchto oblastí stúpli z približne 9,7 milióna eur za rok 2017 na 11,5 milióna eur za rok 2018.

Daň za rodinný dom s plochou 120 štvorcových metrov (m2) stúpne v budúcom roku z 52,80 eur na 65,40 eur.

Za byt s rozlohou 68 m2 namiesto 23,12 eura zaplatia obyvatelia 28,90 eur.

Pre podnikateľský subjekt stúpne ročná sadzba dane objektu s rozlohou 525 m2 z 2150 na 2670 eur a za 190 m2 nebytového priestoru zaplatia podnikatelia namiesto pôvodných 646 eur sumu 807,50 eur.

Mesto nedávno obsadilo aj zábrany vo viacerých lokalitách centra mesta. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

FOTO novinky v Prešove: Mesto osadilo na pešej zóne zábrany
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM