Hádzaná

Reprezentačný duel slovenských hádzanárov: V Prešove uvidíme zápas proti Rusku

Medzištátny duel bude hostiť tunajšia Tatran handball aréna. Diváci uvidia meranie síl reprezentícií Slovenska a Ruska. Hrať budú aj Prešovčania.

Ilustračný obrázok k článku Reprezentačný duel slovenských hádzanárov: V Prešove uvidíme zápas proti Rusku
Zdroj: TASR

Prehrou s Maďarskom (22:30) odštartovali v stredu v Érde slovenskí hádzanárski reprezentanti kvalifikačné boje o postup na ME 2020. Už v sobotu 27. októbra od 18.00 sa predstavia proti ďalšiemu z favoritov skupiny – národnému tímu Ruska.

Majú čo zlepšovať

Vo výbere dánskeho trénera slovenského národného tímu Heineho Ernsta Jensena je viacero hráčov, pre ktorých nie je prostredie prešovskej haly neznáme. Klubovú príslušnosť k Tatranu majú momentálne dvaja hráči aktuálneho reprezentačného tímu. Tým prvým je jeho kapitán Martin Straňovský, ktorý bol najlepším strelcom Slovenska v Maďarsku. Ani jeho sedem gólov však na favorita v úvodnom zápase kvalifikácie nestačilo.

„Podľa mňa sme si veľmi nepripravili situácie, z ktorých by sme skórovali. Nemali sme vysokú úspešnosť streľby, ani brankári nám v tomto zápase nepomohli, takže duel nemôžem považovať za dobrý a máme určite čo zlepšovať,“ vrátil sa Straňovský krátko k stredajšej prehre. Teraz sa už ale spoločne s tímom sústredí na sobotňajší duel s Ruskom pred domácim publikom.

„Bude to veľmi ťažký zápas. Kvalitou sú určite niekde tam ako Maďari. Ľahký zápas nás určite nečaká. S Oliverom budeme hrať doma, ale takisto pre chalanov je veľmi dôležité, aby si každý jeden zápas doma užili a dúfam, že doňho dajú všetko. Je to veľmi dôležitý zápas, keďže na šampionát postupuje viac mužstiev a musíme uchmatnúť nejaké body, inak nemáme šancu,“ dodal prešovský i reprezentačný kapitán.

Práve proti nášmu stredajšiemu premožiteľovi z Maďarska hral v Prešove naposledy v reprezentačnom drese druhý zástupca slovenského majstra v národnom tíme – Oliver Rábek, ktorý sa už takisto teší na reprezentačný duel pred domácimi fanúšikmi. Tentoraz zase proti ďalším tradičným rivalom – Rusom.

Naháňa strach

„Rusov dobre poznáme z minulého aj predminulého roka. Majú kvalitné spojky, na strede Žitnikov, z Vardaru poznáme Kalaraša, Dibirova, aj s dobrými brankármi, medzi ktorými je aj gólman Čechovských medveďov, s ktorými sme nedávno hrali. Nejaké veci si pozrieme, urobíme na nich taktiku a s ňou pôjdeme do zápasu,“ uviedol Rábek. Práve vysoká ľavá spojka Tatrana naháňa Rusom z ostatných vzájomných zápasov najväčší strach, o čom veľa hovorili práve pri nedávnej návšteve Čechovských medveďov v Prešove.

„Pred zápasom s Čechovskými medveďmi za mnou bol jeden ruský novinár, ktorý so mnou robil rozhovor. Uvidíme, či sa na mňa špeciálne pripravia, či na mňa vysunú osobnú obranu, aj keď to by som nerád (smiech). V každom prípade, všetko sa samozrejme bude odvíjať cez zápas,“ dodala prešovská spojka.

V reprezentačnom tíme absentujú kvôli zraneniam ďalší Prešovčania – Lukáš Urban a Dominik Krok, ktorí by inak určite patrili do výberu trénera Jensena. Zatiaľ sa však iba postupne začínajú zapájať do prípravy klubového tímu. V národnom drese však majú prešovskú minulosť viacerí hráči, ba aj asistent reprezentačného trénera Radoslav Antl. Návrat na prešovské palubovky zažije trebárs aj Andrej Petro.

Sú to veľkí chlapi

„Ja som tu strávil krásne časy. Veľmi rád sa vraciam na miesta, kde sa mi páčilo a kde bolo všetko super, preto dúfam, že budeme mať divákom čo ponúknuť a že zápas sa bude vyvíjať tak, aby sa im páčil,“ uviedol zavalitý pivot, ktorý ešte k sobotnému súperovi dodal: „Rusov dobre poznáme z predchádzajúcich kvalifikácií. Majú špičkové mužstvo s jednotlivcami na vysokej úrovni, hrajúcimi špičkové ligy. Treba na nich vyrukovať s poriadnou obranou, pretože sú to veľkí chlapi a dúfam, že využijeme domáce publikum a pobijeme sa o poriadny výsledok.“

Miláčikom tribún bol v čase svojho pôsobenia v Prešove krídelník Tomáš Urban, ktorý sa na prešovské publikum tiež veľmi teší. Nová posila Grosswallstadtu sa na palubovky vracia po dlhom zranení. „Je to rok, čo som odohral posledný ligový zápas a momentálne mám po zranení za sebou iba tri zápasy, takže aj tá eufória je veľká. Teším sa, samozrejme, aj na domáce publikum. Aj vzhľadom na to, že máme atraktívneho súpera, tak verím, že ľudia si cestu do haly nájdu. Naposledy, keď sme tu hrali, bola hala plná. Pevne preto verím, že sa to podarí aj teraz,“ uzavrel T. Urban.

V predchádzajúcej kvalifikácii na majstrovstvá sveta sme s Ruskom prehrali oba duely (vonku 22:32, doma 26:32). V ostatnej kvalifikácii na majstrovstvá Európy to boli oveľa vyrovnanejšie zápasy. V Rusku sme remizovali 31:31, na domácej palubovke podľahli tesne 24:25. Rusi v úvodnom kvalifikačnom zápase porazili doma outsidera z Talianska hladko 34:20.

Informácie redakcii poskytol Ivan Kriššák

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM