Správy

Rarita v Prešove: Nemocnica 18 rokov nemala vlastnú rehabilitáciu, už ju konečne otvorili

V týchto dňoch pracovisko fyziatrie, balneólogie a liečebnej rehabilitácie v prešovskej nemocnici opäť sprevádzkovali. Zatvorené bolo od roku 2004.

Ilustračný obrázok k článku Rarita v Prešove: Nemocnica 18 rokov nemala vlastnú rehabilitáciu, už ju konečne otvorili
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove sa bude podieľať na výučbe študentov medicíny. Podpísala totiž zmluvu o zriadení špecializovaného výučbového zariadenia s Lekárskou fakultou (LF) Univerzity P. J. Šafárika (UPJŠ) v Prešove.

Riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník uviedol, že výučbu spúšťajú v tomto akademickom roku na internej, kardiologickej, chirurgickej a urologickej klinike.

Potreba praxe

„Zriadenie kliník je odpoveďou na rastúcu potrebu praktickej výučby študentov medicíny a výrazom uznania vysokej odbornosti našich lekárok, lekárov a ďalších zdravotníckych pracovníkov v praxi i vo výskume,“ skonštatoval riaditeľ s tým, že FNsP J. A. Reimana v Prešove je jediným koncovým zdravotníckym zariadením v Prešovskom kraji.

Organizácia, obsah a rozsah výučby sa bude riadiť študijným programom pre príslušný študijný odbor. Na zabezpečovaní praktickej výučby študentov sa budú podieľať zamestnanci FNsP Prešov.

„Veríme, že je to prelomové obdobie prešovskej medicíny, a že sa novovzniknuté kliniky stanú kvalitnými výučbovými základňami poskytujúcimi možnosť nadobudnúť hodnotné vedomosti a praktické zručnosti na dnešnej úrovni lekárskej vedy. Tým prispejú k aplikácii získaných teoretických a praktických poznatkov v každodennej medicínskej praxi a stanú sa bázou vedeckého výskumu,“ skonštatoval Šarník, podľa ktorého sa tak významne skvalitní výchova mladých lekárov i úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Od 2004 zatvorené

Riaditeľ upozornil, že 18 rokov nemala FNsP svoju vlastnú rehabilitáciu. Dlhoročnú tradíciu rehabilitačnej starostlivosti v prešovskej nemocnici, ktorá sa začala písať v roku 1956, prerušili v roku 2004, keď bolo oddelenie zatvorené.

V týchto dňoch však pracovisko fyziatrie, balneólogie a liečebnej rehabilitácie opäť sprevádzkovali.

„Trvalo to celých sedem rokov, kým sa vybudoval nový tím lekárov, fyzioterapeutov, masérov a ostatného zdravotníckeho personálu pod vedením Ingrid Dzurňákovej,“ skonštatoval Šarník.

Pracovisko bude podľa neho poskytovať včasnú a komplexnú následnú rehabilitačnú zdravotnú starostlivosť pacientom pri pretrvávajúcej funkčnej disabilite – zdravotnom postihnutí, zhoršení pohybovej aktivity, stability, koordinácie, mobility až imobility, nesebestačnosti v bežných denných aktivitách bez obmedzenia veku.

„Poskytovanie následnej rehabilitačnej starostlivosti bude zabezpečené ambulantnou formou, včasnou rehabilitáciou pri akútnom lôžku, ako aj ústavnou formou na samostatnej rehabilitačnej jednotke, ktorá bude súčasťou oddelenia dlhodobo chorých,“ uzatvára riaditeľ.

ilustračné foto

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM