Rôzne

Rákociho palác v Prešove: Výstavou pripomenul 30. výročie Nežnej revolúcie

Nová výstava Krajského múzea v Prešove mapuje novembrové udalosti roku 1989 z pohľadu Prešovčanov. Autentické fotografie zachytávajú emócie ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Rákociho palác v Prešove: Výstavou pripomenul 30. výročie Nežnej revolúcie
Zdroj: TASR

Udalosti a atmosféra pádu komunistického režimu sú výstave venovaná taktiež. Informoval o tom Rastislav Žitný z múzea.

Ide o reprízu z roku 1990

Autormi fotografií sú Dionýz Dugas, Dušan Guzi, Peter Kalenský a Viktor Zamborský. Ide o reprízu výstavy pod názvom Príčiny, argumenty, premeny, ktorá bola otvorená 20. marca 1990 o 15.00 vo výstavnej sieni vtedajšej Galérie výtvarných umení v budove Kolégia.

„Keď otvárame reprízu tejto historickej výstavy po 30 rokoch, vidíme pôvodné, dobre zachované čiernobiele fotografie, spracované náročným mokrým procesom v tmavej komore, ktoré majú už nielen dokumentárnu, ale aj historickú hodnotu,“ prezradil fotograf a jeden z autorov výstavy Dionýz Dugas.

Pôvodné fotografie sú inštalované na symbolických 30 paneloch. Podľa Dugasa bola fotografia v tej dobe vyhradená len pre malú skupinu odborníkov, v súčasnosti je však masovým dokumentárnym i výtvarným prejavom.

„Napriek tomu, že sa zmenil svet a technika, aj dnes vznikajú kvalitné fotografie, ktoré sa v bližšom či vzdialenejšom čase určite stanú dokumentmi svojej doby tak ako tie na výstave,“ vysvetlil Dugas.

Slávnostné otvorenie prezentácie fotografií sa uskutoční vo štvrtok (7. 11.) o 16.00 v pri­estoroch Rákociho paláca. Výstava Príčiny, argumenty, premeny po 30 rokoch potrvá do 19. januára 2020.

V rámci tradičného podujatia Čaj o piatej u Rákociho, ktoré sa uskutoční 20. novembra, múzeum pripravilo aj besedu s aktívnymi účastníkmi novembrových udalostí v Prešove.

A v obrazoch si pozrite aj výstavu venovanú matematike. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Výstava, ktorá sa zapáči všetkým, v Prešove sa môžete zahrať s matematikou
26
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM