Správy

Radosť odovzdať hlas: Vo Finticiach pri Prešove volili v jednej z najkrajších miestností

Je nádherná. Zrekonštruovanú erbovú sálu vo fintickom kaštieli v okrese Prešov, si môžu miestni pozrieť počas sobotňajších volieb do Národnej rady SR.

Ilustračný obrázok k článku Radosť odovzdať hlas: Vo Finticiach pri Prešove volili v jednej z najkrajších miestností
2
Galéria
Zdroj: TASR

Ide o sálu rodu Dessewffyovcov, obec v nej zriadila volebnú miestnosť. Podľa riaditeľa Galérie a múzea ľudového umenia vo Finticiach Gabriela Trusu nástennú maľbu, ktorá sa v nej nachádza, považujú za najväčšiu heraldickú pamiatku spomenutého rodu na svete.

Zvedavosť voličov

Pre verejnosť ju po viac ako ročnej rekonštrukcii sprístupnili v polovici januára. Sálu poskytli na parlamentné voľby. Ľudia sa tak môžu pozrieť, ako reštaurovanie dopadlo.

Trusa si tiež myslí, že voľby sú takou vážnou záležitosťou, že si vyžadujú aj vznešené prostredie.

„Platí to, samozrejme, aj naopak, že práve takýto vážny štátny akt dáva hodnotu takejto miestnosti,“ doplnil. Zvedavosť by podľa Trusu mohla priviesť k volebným urnám aj viac voličov.

Mária a Blažej Miškaninovci volili v rovnakej miestnosti i pred 40 rokmi. Vtedy to tam podľa ich slov vyzeralo inak ako dnes.

„Vchod bol z druhej strany. Bolo tu veľké javisko, na ktorom sa hralo divadlo. Nebolo vidno maľby, lebo boli pozatierané. To, čo je teraz na strope, som nevidel,“ povedal Miškanin, ktorého vynovená sála zaujala.

Maľba z roku 1863

„Párkrát som tu bola, konali sa tu tanečné zábavy a istý čas tu bola kaplnka, v ktorej sme mali omše, keď sa opravoval kostol,“ doplnila Miškaninová.

Nástenná maľba v erbovej sále je od autora Mórica Horowitza a namaľovaná bola v roku 1863. U maliara košického pôvodu si ju objednal vtedajší majiteľ kaštieľa gróf František Dessewffy.

Horowitzovi sa podľa Trusu pripisujú aj výmaľby objektov historickej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove, košickej židovskej synagógy a synagógy v mestečku Oradrea v Rumunsku. Bol to strýko slávneho maliara Leopolda Horowitza.

A v obrazoch nájdete zábery z tejto nádhernej sály.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Fintice pri Prešove ponúkli počas volieb nádhernú sálu
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM