Správy

Radnica žiada o milióny: V hre i projekt súvisiaci s prestupným uzlom na Levočskej

Prešovskí poslanci schválili tri návrhy na podanie žiadostí o nenávratné finančné prostriedky. V hre je aj projekt súvisiaci s prestupným uzlom na Levočskej.

Ilustračný obrázok k článku Radnica žiada o milióny: V hre i projekt súvisiaci s prestupným uzlom na Levočskej
Foto: Ľubomír Hudačko

Dva projekty sa týkajú zníženia energetickej náročnosti mestských objektov, tretí projekt súvisí s prestupným uzlom spoločnej zastávky pre MHD a SAD na Ulici Levočskej.

Žiada o milióny

Radnica žiada o takmer 3,8 milióna eur na všetky tri projekty. Výška spolufinancovania predstavuje celkovú sumu 204 057 eur. Celkové náklady na realizáciu projektov si vyžadujú viac ako štyri milióny eur. Cieľom projektu zameraného na zníženie energetickej náročnosti budovy mestského úradu na Jarovej ulici je zníženie spotreby energie pri jej prevádzke.

Počíta sa so zateplením obvodového plášťa, rekonštrukciou strechy, modernizáciou klimatizačných systémov, vzduchotechniky a vykurovania. Modernizovať sa bude tiež systém osvetlenia a prípravy teplej úžitkovej vody. Realizáciou všetkých navrhovaných opatrení je podľa radnice možné dosiahnuť celkovú úsporu 61,29 percenta. Výška celkových nákladov projektu je 1,452 milióna eur, mesto žiada o príspevok vo výške 1,38 milióna eur, spolufinancovanie bude 72 640 eur.

Projekt zameraný na zníženie energetickej náročnosti objektu materskej školy na Bratislavskej ulici v Prešove obsahuje rekonštrukčné práce, ktoré sú takmer totožné ako pri prvom projekte. Ich realizáciou je podľa radnice možné dosiahnuť celkovú úsporu 58,48 percenta. Výška oprávnených nákladov predstavuje sumu 1,262 milióna eur, mesto žiada dotáciu 1,199 milióna eur, výška spolufinancovania projektu zo strany mesta by nemala prekročiť sumu 63 119 eur.

Chcú zlepšiť infraštruktúru uzla

Návrh na podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na projekt nazvaný Integrovaná doprava – MHD, SAD, zastávka ul. Levočská (prestupný uzol) už raz prešovskí poslanci schválili. Z dôvodu dopracovania projektových dokumentácií a spresnenia finálneho rozpočtu stavby bolo potrebné zrušiť pôvodné uznesenie a prijať nové, ktoré obsahuje zreálnenie nákladov.

Výška oprávnených nákladov je 1,366 milióna eur, mesto žiada dotáciu vo výške 1,297 milióna eur. Spolufinancovanie by nemalo prekročiť sumu 68 298 eur. Cieľom projektu je komplexné zlepšenie infraštruktúry prestupného uzla na Levočskej ulici. Projekt ráta s rekonštrukciou zastávok a zastávkového priestoru, vybudovať sa majú bezpečnostné prvky ako priechod pre chodcov, osvetlenie, svetelná signalizácia, prenos údajov a hlasu (SW a HW). Má sa zvýšiť prejazdnosť, plynulosť a bezpečnosť dopravy.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM