Správy

PSK rozdeľuje ochranné prostriedky od štátu: Prišli však iné respirátory, než chcel

Začala distribúcia osobných ochranných pracovných prostriedkov pre ambulantných lekárov a poskytovateľov zdravotníckych služieb. Došlo ale aj k nedorozumeniu.

Ilustračný obrázok k článku PSK rozdeľuje ochranné prostriedky od štátu: Prišli však iné respirátory, než chcel
5
Galéria

Podľa slov hovorkyne PSK Daše Jeleňovej ide o pomôcky získané v druhej dodávke zo Správy štátnych hmotných rezerv SR. Potreby všetkých zdravotníkov v kraji nimi ani tento raz nenaplnia.

Župan: Mrzí nás to

Okrem iných ochranných pracovných pomôcok obsahovala dodávka 8000 respirátorov s parametrami FFP2 a KN95 bez výdychového filtra aj napriek avizovanej dodávke respirátorov FFP3.

„Táto skutočnosť nás mrzí. Upozornili sme na to kompetentných a rovnako opätovne na to, že naše požiadavky sú podstatne vyššie,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský s tým, že s dodanými ochrannými pomôckami môžu „aspoň čiastočne“ vybaviť zdravotníkov v prvej línii.

Rúška, rukavice, respirátory, okuliare a jednorazové ochranné obleky preto kraj počas tohto týždňa rozdistribuuje medzi všeobecných lekárov a na pohotovostné služby zubných lekárov.

„O niečo menej pôjde do špecializovaných ambulancií a ujde sa aj agentúram domácej ošetrovateľskej starostlivosti, domom ošetrovateľskej starostlivosti, dopravným zdravotným službám a záchranným zdravotným službám,“ doplnila Jeleňová.

Zdravotnícky personál si bude môcť ochranné pomôcky na boj proti novému koronavírusu vyzdvihnúť v nemocniciach, na mestských úradoch či v regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.

Budú ich informovať

„Ambulantných poskytovateľov a ďalších prijímateľov budeme o mieste, dátume a čase, kde si v okrese môžu OOPP vyzdvihnúť, informovať bezodkladne mailom,“ doplnila vedúca odboru zdravotníctva Úradu PSK Lýdia Budziňáková s tým, že informácie budú zverejnené aj na internetovej stránke PSK.

Podľa Jeleňovej boli kraju zo štátnych hmotných rezerv dodané aj ochranné pomôcky pre zariadenia sociálnych služieb v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti.

Dodala, že pre tieto zariadenia riešil PSK viaceré dodávky aj vo vlastnej réžii.

„Ochranné prostriedky župa doteraz zakúpila a distribuovala aj pre Fakultnú nemocnicu v Prešove, Ľubovniansku nemocnicu, Záchrannú službu v Košiciach a pre ambulantných lekárov v rizikových oblastiach kraja,“ uzavrela s tým, že počas tohto týždňa kraj očakáva ďalšiu dodávku OOPP, ktoré majú smerovať medzi zdravotnícky personál v nemocniciach.

V obrazoch nájdete zábery na zaujímavé a pekné rúška.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Rúška môžu byť aj pekné
5
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM