Správy Samospráva

Ochranné štíty vyrábajú na 3D tlačiarni, putovali aj do prešovskej nemocnice

Do tlače ochranných štítov sa môže zapojiť každý, kto má doma k dispozícii 3D tlačiareň a aj takýmto spôsobom môže vyjadriť spolupatričnosť.

Ilustračný obrázok k článku Ochranné štíty vyrábajú na 3D tlačiarni, putovali aj do prešovskej nemocnice
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Poskytovatelia zdravotnej pomoci v Prešovskom kraji a na celom Slovensku, ktorí sú v prvej línii v boji s ochorením COVID-19, aktuálne zápasia s nedostatkom zdravotníckych pomôcok.

Tlač aj v Prešovskom kraji

„Užitočnú ochranu pre nich predstavujú aj ochranné štíty. Do ich výroby, resp. ich komponentov sa zapojili aj dobrovoľníci. Prešovský samosprávny kraj v týchto dňoch ako koordinátor odovzdal nemocniciam prvých 250 ochranných štítov,“ uviedla hovorkyňa PSK Dáša Jeleňová.

Jednou z možností, ako našim zdravotníkom pomôcť, je tlač ochranných štítov zhotovených na 3D tlačiarni. Do tlače sa aktuálne zapájajú ľudia z rôznych kútoch Slovenska, zastrešuje ich iniciatíva Pomôž nemocnici.

Tlač týchto ochranných štítov, prípadne ich komponentov, prebieha už niekoľko dní aj v Prešovskom kraji. Pustilo sa do nej päť dobrovoľníkov a tiež zamestnanci z Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou a z Podtatranskej knižnice v Poprade.

Zamestnanci vo vranovskej knižnici vyrobili kompletné štíty, ktoré odovzdali nemocnici vo svojom meste, aktuálne zháňajú ďalší materiál. V popradskej knižnici tlačia hlavný diel štítu, jeho úchyt a dve matky.

„Úchyt je prepojený gumou v zadnej časti. Rám je polstrovaný pre pohodlné nosenie na dlhšiu dobu. Pomocou dvoch skrutiek a matiek sa následne uchycuje samotný kryt,“ doplnila Jeleňová.

Do Prešova 150 kusov

PSK koordinuje výrobu štítov na základe vyhodnotenia zmienenej iniciatívy, ktorá župu trikrát do týždňa informuje s aktuálnymi informáciami o činnosti dobrovoľníckych tlačiarenských tí­mov.

Po skompletizovaní štítov ich následne Prešovský samosprávny kraj distribuuje tým, ktorí to najviac potrebujú, pričom minulý týždeň odovzdal 150 kusov ochranných štítov do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Prešove a 100 kusov do Nemocnice Poprad.

Do tlače ochranných štítov sa môže zapojiť každý, kto má doma k dispozícii 3D tlačiareň a aj takýmto spôsobom vyjadriť spolupatričnosť. Stačí kontaktovať iniciatívu, na stránke ktorej dobrovoľníci nájdu aktuálny model štítu na stiahnutie, aby vedeli správne postupovať.

Iniciatíva následne odovzdá informácie o dobrovoľníkoch a ich výrobe príslušným koordinátorom v krajoch.

V obrazoch nájdete aj ďalšie zábery na rúška a ochranné pomôcky pre zdravotníkov.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Rúška a respirátory
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM