Ľubomír Hudačko Recept na dnes

Pripravte si aj vy naj jedlo Šariša: S týmto receptom sa budete oblizovať! FOTO

Stala sa víťazom našej súťaže o naj jedlo zo Šariša. Prinášame vám recept doplnený fotkami, ako si pripraviť skvelú hubovú mačanku.

Ilustračný obrázok k článku Pripravte si aj vy naj jedlo Šariša: S týmto receptom sa budete oblizovať! FOTO
7
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Postup a ingrediencie pre náš spravodajský portál Prešov 24 prezradil šéfkuchár reštaurácie v Penzióne Átrium Marek Krajčík.

Postup prípravy

„Na Mačanke sú najdôležitejšie huby. Čiže namočíme sušené huby a necháme trochu postáť vo vode, aby napučali. Potom si pripravíme záprašku, teda olej, maslo, cibuľu a cesnak. Zarestujeme, pridáme hladkú múku a tú restujeme, kým nebude dohneda. A to aby ju nebolo príliš cítiť a zároveň aj kvôli farbe,“ prezradil.

Krajčík podľa svojich slov to robí tak, že si dá do hrnčeka zvlášť mlieko a zvlášť jušku. Keď mu zovrie jedno aj druhé, dá to do záprašky. Pozor však, aby sa to dlho nevarilo, pretože mačanka má tendenciu rýchlo prihorieť.

„Takže je dobré to variť čo najkratšie. Desať minút pred pridaním húb ich takisto zvlášť povarím, nasekám na menšie kúsky, dám do mačanky, všetko to prevrie a dochutí sa to klasicky soľou a korením. Potom môžeme servírovať a navrch do nej u nás ešte podávame orestovanú klobásku s červenou paprikou. Aby to bolo farebnejšie,“ povedal nám ďalej šéfkuchár.

Prečo sa volá mačanka

Zároveň zdôraznil, že mačanka sa môže variť v každej reštaurácii ináč a aj v každej domácnosti. A prečo sa však volá tento pokrm mačanka?

„Pretože najmä starší ľudia si do nej trhali a namáčali chlieb, ktorý sa polievkou napije a takto sa to potom konzumuje. Teraz sa to už asi príliš nerobí, minimálne v reštauráciách nie. Mačanka bola kedysi jedlom na raňajky,“ dodal.

Mačanku si môžete pripraviť teoreticky aj za 15 minút. Prejdite si aj recept, ktorý je uvedený pre 10 porcií, najlepšie sú podľa Marek Krajčíka na prípravu práve sušené huby.

Na mačanku potrebujeme:

  • 1,5 l mlieka
  • 1,5 l jušky
  • cibuľa 100 g
  • cesnak 10g
  • 1 dcl oleja
  • 30 g masla
  • 100 g hladkej múky
  • 50–60 g húb
  • 150 g klobásy
  • červená paprika

A ako túto fajnotu šéfkuchár Marek Krajčík pripravoval si môžete pozrieť prostredníctvom pripojenej fotogalérie.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

V OBRAZOCH: Prešovský séfkuchár v akcii, pripravoval naj jedlo zo Šariša
7
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM