Správy

Primátorka prežívala tragédiu po výbuchu dvojnásobne: Na mieste zahynul syn jej šoféra

Čo bolo najťažšie a čo najpozitívnejšie na celej vlaňajšej smutnej udalosti? Odpovedala prešovská primatorka Andrea Turčanová.

Ilustračný obrázok k článku Primátorka prežívala tragédiu po výbuchu dvojnásobne: Na mieste zahynul syn jej šoféra
Zdroj: Dnes24.sk

Prešov si za posledných 40 rokov nepamätá takýto rozsiahly výbuch. Do histórie metropoly Šariša sa tragédia zo 6. decembra 2019 navždy zapísala čiernymi písmenami.

Obeť výbuchu

Nešťastie znášala ťažko, pochopiteľne, aj primátorka Andrea Turčanová. Malo to aj jeden ďalší zásadný dôvod. „Najťažšie pre mňa bolo zistenie, že výbuch si vyžiadal nielen škody na majetku, ale aj obete na ľudských životoch. Ešte v ten deň som sa dozvedela, že jednou z obetí je syn môjho šoféra, čo bolo pre mňa o to viac bolestivejšie,“ povedala pre Prešov Dnes24 primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

V súčasnosti je pán vodič na dôchodku. „Avšak sme v kontakte a viem, že dodnes sa so stratou svojho jediného syna nedokáže vyrovnať,“ povedala médiám.

Naopak, najpozitívnejšie pre ňu bolo to, že hasiči z horiaceho 12-poschodového paneláku, v ktorom mohutný výbuch zničil schodisko - jedinú únikovú cestu, zachránili 39 ľudských životov. „Zasahovali s absolútnym nasadením a na vlastnú zodpovednosť. Vyšplhali sa cez výťahovú šachtu, aby zachránili čo najviac ľudí,“ uviedla Turčanová.

Foto: Ľubomír Hudačko

V tom čase to poznamenalo aj chod mestského úradu, mesto sa ocitlo v mimoriadnej situácii. Úrad však musel fungovať a úradníci sa museli naďalej venovať svojej bežnej práci a vykonávať všetky úlohy samosprávy aj napriek tejto tragédii.

Bez scenára

„Žiadna samospráva nedokáže mať pripravený scenár na takúto rozsiahlu tragédiu. Sprísnili sme však opatrenia a znásobili počet kontrol v bytových domoch do siedmeho podlažia, ktoré má v zmysle zákona vykonávať samospráva. Tieto kontroly sú momentálne sčasti obmedzené v súvislosti s pandémiou, avšak naši dobrovoľní hasiči ich vykonávajú naozaj zodpovedne,“ uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

V sumáre sme zhrnuli aj ďalšie informácie k bývaniu po tragédii:

  • bezprostredne po výbuchu boli na ZŠ Prostějovská a SZŠ DSA Mukačevská zriadené záchytné centrá, kde obyvatelia Mukačevskej ulice dostali jedlo, teplý čaj a potrebné informácie
  • jedenásti obyvatelia, ktorí pre výbuch prišli o svoje domovy, našli nocľah a teplé jedlo na školskom internáte SOŠT na Volgogradskej ulici. Ostatných prichýlili príbuzní
  • následne sa našlo aj veľmi veľa dobrovoľníkov, ktorí ponúkli svoje nevyužívané nehnuteľnosti ako dočasné ubytovanie pre ľudí z Mukačevskej 7
  • väčšina obyvateľov z Mukačevskej 7 začala riešiť nové bývanie individuálne
  • mesto Prešov však ponúklo rodinám zo zničenej bytovky možnosť využiť bývanie v mestských nájomných bytoch
  • o takéto bývanie prejavilo záujem 5 rodín, pričom každej z nich bol dočasne pridelený jeden mestský byt
  • aktuálne v mestských bytoch bývajú ešte 4 rodiny z Mukačevskej 7, jedna rodina už medzičasom mestský byt odovzdala

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM