Správy Samospráva

Primátora Vranova obvinili z podvodu. On tvrdí, že nepochybil

Prípad má súvisieť s výstavbou kontajnerových stojísk na území mesta spred ôsmich rokov.

Ilustračný obrázok k článku Primátora Vranova obvinili z podvodu. On tvrdí, že nepochybil
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Primátor mesta Vranov nad Topľou Ján Ragan čelí spolu s ďalšími piatimi osobami obvineniu zo spáchania trestného činu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie a subvenčného podvodu. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová, prípad má súvisieť s výstavbou kontajnerových stojísk na území mesta spred ôsmich rokov. Primátor mesta tvrdí, že pri realizácii projektu za tri milióny eur k pochybeniam nedošlo, opiera sa aj o stanoviská kontrolných orgánov.

Problém kontajnerových stojísk

Podľa Tökölyovej slov podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry začiatkom októbra obžalobu na Špecializovaný trestný súd spolu na šesť osôb – primátora, dve zamestnankyne mesta, konateľa spoločnosti, ktorá dielo vykonávala, a dve osoby stavebného dozoru – z dôvodu, že mesto Vranov nad Topľou deklarovalo ukončenie výstavby viac ako 100 kontajnerových stojísk v termíne do tretej štvrtiny roka 2012 aj napriek tomu, že mali byť hotové až začiatkom roka 2013. Dodržanie termínu malo byť pritom v zmysle zmluvy s ministerstvom životného prostredia podmienkou získania eurofondov.

Z Raganovej reakcie pre TASR vyplýva, že v rámci projektu Intenzifikácia separovaného zberu, ktorého sa má obvinenie týkať, mesto okrem výstavby kontajnerových stojísk upravilo i zberný dvor a nakúpilo techniku. „Ja tvrdím, že termín dodržaný bol a pre drobné stavebné práce spochybňovať projekt za tri milióny eur je nespravodlivé,“ vyjadril sa, pričom pripomenul, že „kontrolný orgán – ministerstvo, vyšetrovatelia a aj prokurátor skonštatovali, že peniaze určené na realizáciu projektu boli využité správne“.

Ako doplnil, všetko, čo sa mesto v projekte zaviazalo zrealizovať, aj zrealizované bolo a už takmer desať rokov je v užívaní obyvateľmi mesta. Ragan tiež podotkol, že všetky finančné prostriedky, ktoré boli na stavebné práce určené, mesto poukázalo spoločnosti, ktorá práce realizovala, a ani on, ani pracovníci mesta sa na projekte neobohatili.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM