Správy

Primárka prešovskej psychiatrie upozorňuje: Pod vplyvom alkoholu ošetrujeme aj 12-ročných

Pacienti pod vplyvom alkoholu k nim prichádzajú dennodenne. O niečo viac počas víkendov a tvoria väčšinu ošetrených pacientov v pohotovostných službách.

Ilustračný obrázok k článku Primárka prešovskej psychiatrie upozorňuje: Pod vplyvom alkoholu ošetrujeme aj 12-ročných
Zdroj: TASR

Alkohol a špeciálne na Slovensku je stále závažným problémom, a to bez ohľadu na vekové kategórie a pohlavie. A aká je realita, o tom informuje prešovská nemocnica na svojej webstránke.

Podrobnosti uviedla primárka psychiatrického oddelenia prešovskej nemocnice J. A. Reimana Prešov Zuzana Horvátová.

Pacienti pod vplyvom alkoholu k nim prichádzajú dennodenne. O niečo viac ich prichádza počas víkendov a tvoria väčšinu ošetrených pacientov v pohotovostných službách, zvlášť po 22:00 hod.

Stúpa percento žien

„Tvoria viac ako 80 % pacientov ošetrených ambulantne a viac ako 50 % ošetrených ústavne. V súvislosti s užívaním alkoholu je najčastejšie prítomná agresivita pacientov voči personálu. Podľa štatistík nášho oddelenia sa problémy s užívaním alkoholu týkajú prevažne mužov, avšak v posledných rokoch stúpa aj percento žien trpiacich zdravotnými komplikáciami spojenými s nadužívaním alkoholu,“ uviedla Horvátová.

Podľa jej slov stúpa aj počet sebapoškodení v opitosti, akými sú rezné rany na horných a dolných končatinách a bodné poranenia hrudníka a bruca.

Aj adolescenti

Alarmujúce je, že veková hranica užívateľov alkoholu v poslednom období klesá.

„Ošetrujeme aj adolescentov pod vplyvom alkoholu, dokonca vo veku 12–16 rokov. Od čias zrušenia záchytných staníc sa stalo akýmsi zvykom zneužívať psychiatrické oddelenie na túto činnosť. Psychiatrické oddelenia sú však medicínske zariadenia a suplovať činnosť "záchytiek“ v ich represívnej činnosti nemôžu," prízvukuje primárka.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM