Rôzne

Prezývajú ich podľa kapusty: Pri Prešove má obec svoje kendické slávnosti

V Česku dodnes majú niektoré reštaurácie na jedálnom lístku v ponuke Kendický šalát. Zistil to v Chrudime starosta Kendíc v okrese Prešov Jozef Hlavatý.

Ilustračný obrázok k článku Prezývajú ich podľa kapusty: Pri Prešove má obec svoje kendické slávnosti
6
Galéria
Zdroj: TASR

Nie nadarmo obyvateľov Kendíc prezývajú Kapustare. Starostu dojalo, že čašník vedel, že kapustu k ním voľakedy dovážali z východoslovenskej dediny s týmto názvom. Tradíciu pestovania kapusty do obce priniesli Bulhari a vo veľkom sa tu sadila počas socializmu. Dnes na tieto časy môžu iba s nostalgiou spomínať. Pôda tu však ostala a kapuste, hoci v menšom, sa tu darí naďalej.

Kapustové slávnosti

Asi sa ťažko nájde v obci dom, v ktorom by nenakladali na zimu kapustu. Hlavatý si z detstva pamätá, že v sobotu ju mali stále na obed. Kapustare je prezývka, ktorá „prischla“ obyvateľom Kendíc natoľko, že prežila aj kolektívne pestovanie kapusty na JRD. Obecný poslanec Ondrej Gubač skonštatoval, že dnešní hospodári radšej sadia plodiny, ktoré dotuje Európska únia. V obci ľuďom chýbala zábava.

„Nám sa zapáčila táto tradícia, že sme Kapustare, tak sme si vymysleli Kendické kapustové slávnosti. Teraz pripravujeme už ich siedmy ročník, ktorý bude 26. augusta. Tam ide hlavne o to, aby sa ľudia stretli, z Kendíc aj okolia. Aby sme ochutnali tradičné špeciality – kapustové jedlá, ktoré tam naše mamy každoročne robia. Napríklad veľmi obľúbené sú holubky, halušky s kapustou,“ uviedol Gubač, ktorý je programovým šéfom podujatia.

Kapustnica sa tu varí na rôzne spôsoby. Gubač upozornil, že na prípravu obľúbených holúbkov je špecialista šéf folklórnej speváckej skupiny Kendičan Ján Krišš. Najlepšie halušky s kapustou sú od Márie Hatokovej, ktorej už pomáhajú pri varení vnúčatá i nevesta.

Súťaž o najkrajšiu

Renáta Kočišková je odborníčkou na kapustové koláče. Jeho mama, Terézia Gubačová, robí vynikajúce bandurniky plnené kyslou kapustou, mletým mäsom a slaninkou. Ženy musia pripraviť okolo 300 porcií z každého druhu jedla, aby špeciality ich kuchyne ochutnali všetci hostia. „Vlani sme si pozvali aj študentov zo Súkromnej strednej odbornej školy Mladosť v Prešove, ktorých tu budeme mať aj v tomto roku. Podarilo sa nám skĺbiť modernú kuchyňu s tradičnou, čo bolo výborným spestrením,“ prezradil Gubač.

Súťažiť sa bude tiež o najkrajšiu kapustovú hlavu vypestovanú na kendických poliach. Starosta povedal, že vlani bolo sucho a do súťaže prihlásili iba desať kapúst. V minulosti v Kendiciach pestovali svoju vlastnú odrodu, ktorá bola známa veľkými hlávkami. Gazdinky dokázali vypestovať až 17-kilogramové kapusty. Dnes pestujú iné odrody a ich hlávky vážia sotva polovicu. O víťaznej kapustovej hlave rozhodujú tajným hlasovaním účastníci akcie.

Obľúbenou časťou slávností je pásmo nakladania kapusty. Obrad sa začína strúhaním kapusty na ručnom hoblíku. Kapustu dávajú do veľkého dreveného suda, tlačí ju dievčina v kroji tradične prešľapovaním v sude. Pod nohami musí zniesť soľ aj cibuľu. O dobrú náladu sa v tomto roku postará skupina Drišľak. Program vygraduje polnočný kapustový striptíz.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Ležia neďaleko Prešova: Kendice skrývajú nejedno tajomstvo
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM