Ľubomír Hudačko Správy

Prestížny titul do rúk učiteľom Prešovskej univerzity: Týchto pedagógov PU prezident vymenoval za profesorov

Prešovská univerzita má nových profesorov. Menovací dekrét si prevzali priamo z rúk prezidenta Andrej Kisku. Pozrite, ktorí vysokoškolskí učitelia pôsobiaci na našej univerzite sa môžu po novom pochváliť týmto prestížnym titulom.

Ilustračný obrázok k článku Prestížny titul do rúk učiteľom Prešovskej univerzity: Týchto pedagógov PU prezident vymenoval za profesorov
Zdroj: TASR

V slovenských vysokých školách pribudne 29 nových profesorov. Menovacie dekréty im v utorok v Prezidentskom paláci odovzdal prezident SR Andrej Kiska. Nových profesorov budú mať napríklad odbory dejiny filozofie, katolícka teológia, výrobné technológie, chirurgia či sociálna práca.

Z prestížneho akademického titulu sa môžu po odovzdaní menovacích dekrétov tešiť aj pedagógovia Prešovskej univerzity. Sú nimi Peter Káša z Filozofickej fakulty v odbore Literárna veda, Ján Koščo v odbore Všeobecná ekológia jedinca a populácií a Janka Poráčová a to v odbore Biológia. Obaja z Fakulty humanitných a prírodných vied.

„Ak platí, že dnešné školstvo je predobrazom budúcnosti Slovenska, ak platí, že je vecou nás všetkých, tak sa potom vyskúšajme povzniesť nad naše bezprostredné záujmy a pozrieť sa na náš školský, vzdelávací, výchovný systém z nadhľadu,“ uviedol v príhovore Kiska. Prezident je taktiež presvedčený, že ak sa pozrieme na školstvo koncepčne z dlhodobého uhľa pohľadu, potom je možné nájsť dobré a rozumné riešenia, ktoré pretrvajú dlhšie ako jedno volebné obdobie.

Kiska taktiež vyzval nových profesorov, aby sa aktívne zapájali do diskusií o slovenskom školstve a zároveň, aby boli príkladom pre svojich študentov. „Právom sa od vás očakáva, že pôjdete príkladom, ale nielen po stránke profesionálnej, ale aj po stránke ľudskej,“ dodala hlava štátu.

Prezident naposledy menoval nových profesorov v júni tohto roku. Dekrét z jeho rúk si vtedy prevzalo 26 vysokoškolských pedagógov, medzi nimi aj štyria z Prešovskej univerzity.

Môže vás zaujímať:

Dobrá správa pre študentov, výška v Prešove obhájila status univerzity. Rektor: Znamená to pre nás veľmi veľa!

Toto v sídle prešovského gymnázia opatrujú ako veľkú vzácnosť: Sily načerpávajú pri relikvii mučeníka!

TOTO inde na Slovensku nemajú: Novinka na fakulte Prešovskej univerzity, ktorá s ňou prichádza ako prvá!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM