Správy

Prešovský poslanec o 1. kole testovania: Kvôli nadmiere chaosu čakali ľudia aj 2 hodiny

Aké skúsenosti mal s testovaním Výbor mestskej časti č. 3 na severe mesta a čo je ešte nutné v prípravách doladiť, prezradil jeho predseda Rastislav Mochnacký.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský poslanec o 1. kole testovania: Kvôli nadmiere chaosu čakali ľudia aj 2 hodiny
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Do Výboru mestskej časti č. 3 v Prešove patrí sever mesta, Šidlovec, Dúbrava, Surdok, Kúty a Nižná Šebastová. Aj tam sa opäť pripravujú na celoplošné testovanie, tentoraz v rámci druhého kola.

Ujasniť si kompetencie

„Skúsenosti z prvého kola celoplošného testovania ukázali, že tam kde zlyháva štát, to vyrieši samospráva. Do ďalšieho celoplošného testovania je potrebné si ujasniť kompetencie a rovnomerne rozdeliť zodpovednosť,“ uviedol pre náš portál predseda VMČ č. 3 poslanec Rastislav Mochnacký (KDH).

Podľa jeho slov v prípravách chýbal pokoj a väčšia rozvaha. „Najväčším hendikepom je impulzívnosť, názorová nestálosť a javí sa aj nedostatočná erudícia niektorých členov centrálnej vlády. Toto sa potom prenáša na nižšie postavené články manažmentu,“ povedal.

Nadmiera chaosu

Vo VMČ č. 3 bolo minulý týždeň osem odberných miest, kde všade s výnimkou Gymnázia J. A. Raymana bol iba jeden odberný tím. „Veľká väčšina obyvateľov VMČ č.3 sa nechala pretestovať v sobotu. Dvojhodinové čakanie tak nebolo nič mimoriadne. To je však spôsobené nadmierou chaosu,“ komentoval predošlé testovanie v tejto časti Prešova.

Do poslednej chvíle sa pritom nevedelo, či na odberných miestach bude dostatok zdravotníkov. „Slovensko je krajina, ktorá má určite historicky nadbytok policajtov, ale nedostatok zdravotníkov. Ak tomu prirátame migráciu za prácou, iný výsledok sa nedá čakať. Zdravotníctvo je nutné zásadne zreformovať a navýšiť počty zdravotníkov,“ dodal na záver Mochnacký.

Vo fotogalérii si pozrite aj priebeh prvého dňa testovania v Prešove!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Obrazom: Prípravy a priebeh celoplošného testovania v Prešove
19
Galéria
Zdroj: Ján Štovka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM