Správy

Smrkanie cudzích pred testovaním na Covid-19? Ministerstvo vysvetľuje, či sa obávať

Druhé kolo testovania na koronavírus sa blíži, týkať sa bude aj Prešova. Ľudia však mali v prvom kole obavy zo smrkania cudzích ľudí v rade pred nimi.

Ilustračný obrázok k článku Smrkanie cudzích pred testovaním na Covid-19? Ministerstvo vysvetľuje, či sa obávať
Zdroj: Dnes24.sk

Ľudia, ktorí majú obavy z ochorenia po povinnom odkašľaní a smrkaní v interiéri prešovských odberných miest, sa podľa hovorkyne Ministerstva obrany Slovenskej republiky (MO SR) nemusia báť. Mnoho otázok smerovalo od ľudí po prvom celoplošnom testovaní v Prešove práve k tejto téme.

Hodnotené hygienikmi

„Občania SR nemusia mať obavy zo získania ochorenia na odberných miestach, pretože miesta boli hodnotené regionálnymi hygienikmi a spĺňajú všetky hygienicko-epidemiologické opatrenia. "Smrkanie“ je súčasťou procesu testovania a vykonáva sa v bezpečnej vzdialenosti od ostatných ľudí," uviedla pre spravodajský portál Dnes24 Martina Kovaľ Kakaščíková, hovorkyňa Ministerstva obrany SR.

Ďalšia téma sa týkala testovania formou „drive-in“ z pohodlia svojho auta. To však v Prešove v prvom kole nebolo zavedené.

Odbery z auta

„Je na zvážení, dohode každej obce, či plánuje zaviesť "drive-in“. Vychádzame zo špecifík každej obce tak, aby sme zabezpečili prístup pre testovanie každému občanovi," doplnila ďalej hovorkyňa s tým, že prioritne sú vytvárané odberné miesta v exteriéri, avšak nie vždy je to možné.

„Miesta v interiéri aj v exteriéri spĺňajú všetky protiepidemio­logické opatrenia stanovené regionálnymi hygienikmi,“ doplnila na záver pre Dnes24.

Vo fotogalérii si pozrite aj priebeh prvého dňa testovania v Prešove!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Obrazom: Prípravy a priebeh celoplošného testovania v Prešove
19
Galéria
Zdroj: Ján Štovka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM