Rôzne

Prešovskí mestskí policajti po výbuchu bytovky: Došlo k zraneniu, aj k úplnému vyčerpaniu

Zásah po výbuchu plynu v prešovskej bytovke bol náročný pre všetkých. Ťažké chvíle zažili aj mestskí policajti, veď došlo k úplnému vyčerpaniu aj zraneniu.

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí mestskí policajti po výbuchu bytovky: Došlo k zraneniu, aj k úplnému vyčerpaniu
Zdroj: Mesto Prešov

Počas prvého dňa, hneď po výbuchu plynu bolo na miesto nešťastia privolaných spolu 30 mestských policajtov.

Striedali dvanástky

Neskôr do služieb bolo nasadených spolu 59 mestských policajtov, tí sa striedali v dvanásťhodinových nepretržitých službách až do utorka 10.12.2019.

Napriek tomu sú stále na mieste a snažia sa pomáhať. Z rozprávania niektorých priamo zúčastnených niekedy tuhla krv a emócie boli u každého na hrane zvládnutia.

Niektorí mestskí policajti otvorene hovorili o tom, čo tam prežili a nebolo im všetko jedno.

Sklo mu poranilo nohu

„Už bola tma a vo vedľajšom paneláku sa svietilo na 11. poschodí. Poslali nás hore zistiť, či sa tam nenachádza nejaká osoba. Bola pohroma tam ísť, plyn sme cítili aj my, vedľajší vežiak stále horel, nebolo nám to jedno, mali sme strach,“ aj takto znel opis vlastných dojmov policajta, ktorý si neuvedomil, že aj on prišiel k zraneniu.

Sklo mu prerazilo kvalitnú pracovnú obuv a poranilo nohu. „Až dole som zistil nejaký zvláštny pocit na chodidle. Keď som sa naň pozrel, neveril som. Adrenalín dostal prednosť pred bolesťou. Ošetril som sa až doma, rana nebola hlboká," povedal.

Ďalší zo strážcov mestského poriadku, ktorý mal službu v nedeľu, prišiel úplne vyčerpaný.

„Toto bola jedna z najťažších služieb na mestskej polícii, celý deň sme doprevádzali ľudí po bytoch. Stále hore-dole, každému sme chceli vyhovieť. Fyzicky to bolo veľmi ťažké, plus tie emócie a plač obyvateľov. Bolo to náročné aj na psychiku.“

Ďakovný list od primátorky

Mestská polícia bola zriadená v našom meste už v roku 1991, aby riešila aj takéto krízové situácie. V minulosti pomáhala aj pri kalamitách snehu či povodniach, ale takýto rozmer nešťastia bol aj pre nich prvý a veria, že aj posledný.

Primátorka mesta Andrea Turčanová následne príslušníkom mestskej polície v Prešove poďakovala za ich výpomoc pri tomto nešťastí. Náčelník Ján Andrejko z jej rúk prevzal ďakovný list.

A v obrazoch si pozrite aj zábery spred budovy Krajského súdu, kde nedávno došlo k podpore troch obvinených mužov po výbuchu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

V Prešove sa rozhodovalo o väzbe troch živnostníkov po výbuchu plynu
7
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM