Ľubomír Hudačko Správy

Prešovské divadlo chystá rekonštrukciu: Takéto problémy chce obnovou vyriešiť!

Takzvaná nová budova divadla Jonáša Záborského v Prešove má už 25 rokov. Vstup do nej tak potrebuje rekonštrukciu, keďže žulová dlažba a schody sú pouvoľňované a dochádza k deštrukcii pri pohybe. Problémom je takisto aj voda v suteréne, do ktorej zateká z podzemných garáží. Čo to všetko bude stáť?

Ilustračný obrázok k článku Prešovské divadlo chystá rekonštrukciu: Takéto problémy chce obnovou vyriešiť!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Divadlo Jonáša Záborského pripravuje v tejto sezóne rekonštrukciu vstupu do takzvanej novej budovy divadla, ktorá má už 25 rokov.

Dochádza k deštrukcii

Prostriedky vo výške takmer 400 000 eur už má schválené, ale potrebuje urobiť súťaž na dodávateľa. Tieto prostriedky pokrývajú len prvú fázu opráv divadla, súťaž na dodávateľa chce však divadlo robiť na celú rekonštrukciu v celkovej hodnote približne 972 000 eur.

„V prvej najdôležitejšej etape potrebujeme vyriešiť to, čo diváci poznajú najdôvernejšie, a to je vstup. Pretože pred divadlom a veľkým námestím je plató, ktoré je značne široké a je už v stave, že žulová dlažba a schody sú pouvoľňované a dochádza tam k deštrukcii pri pohybe,“ povedal riaditeľ DJZ Ján Hanzo.

Voda už bola aj v suteréne divadla

Ak všetko pôjde dobre a podarí sa včas dokončiť súťaž, za ideálnych podmienok by sa mohla oprava začať v júni budúci rok a skončiť v septembri. Takto by sa najväčšia časť opráv robila počas divadelných prázdnin a podľa riaditeľa by to len minimálne ovplyvnilo fungovanie inštitúcie. Problémom nie sú len uvoľnené a klzké žulové kocky, ale i to, že samotná plošina je v podstate strecha budovy, keďže pod ňou sa nachádza podzemná garáž, do ktorej už dosť zateká a voda sa neraz objavila už aj v suteréne divadla.

Ďalšie opravy divadla sa budú robiť podľa schválených prostriedkov. Ak zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja schváli ďalšie zdroje, budú sa robiť aj ostatné fázy opravy celého divadla. Druhá etapa si vyžiada 210 000 eur a upravená by bola časť schodiska a chodníka na jednej z bočných strán budovy.

Tretia je riešenie dočasného parkoviska za divadlom a oprava výjazdu, čo by stálo približne 175 000 eur. Za 150 000 eur by chceli pri novej budove divadla vyriešiť chodník medzi zadnou časťou a stromoradím. Piata etapa zhŕňa osvetlenie novej budovy, kde je predstava moderných farebných svetiel. Ako uviedol Hanzo, budova by sa stala atraktívnejšou.

Čítajte tiež:

Aké príbytky prinesie nový projekt v Prešove? Takéto byty budú v ponuke a takto sa budú pohybovať ceny!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM