Správy

Prešovská univerzita: Zdigitalizovala výnimočné dokumenty, ktoré neboli zverejnené

Na Prešovskej univerzite prezentovali výsledky zaujímavého projektu. Vďaka nemu boli zdigitalizované výnimočné dokumenty, ktoré ešte neboli zverejnené.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská univerzita: Zdigitalizovala výnimočné dokumenty, ktoré neboli zverejnené
Zdroj: TASR

Ide o obraz východného Slovenska na Zakarpatskej Ukrajine a Zakarpatskej Ukrajiny na východnom Slovensku v 17. až 20. storočí. Projekt začali realizovať v septembri 2015 a končí 30. apríla. Participovalo na ňom Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov a dvaja ukrajinskí partneri – Štátny archív Zakarpatskej oblasti v Užhorode a Vysoká škola Františka II. Rákocziho v Berehove.

Vzájomná výmena

Cieľom projektu bolo v digitalizovanej podobe sprístupniť verejnosti dokumenty rôznej povahy proveniencie Horného Uhorska (dnešné východné Slovensko a Zakarpatská Ukrajina), ktoré zachytávajú informácie o obyvateľoch a ich živote v období, keď ich nerozdeľovali hranice. Jedinečnosť projektu je vo vzájomnej výmene historických dokumentov a dát medzi slovenskou a ukrajinskou stranou. Súčasťou aktivít bola výmena výsledkov vedeckého výskumu prostredníctvom troch medzinárodných konferencií, vydanie dvoch zborníkov a troch vedeckých časopisov Historia ecclesiastica.

„Desať slovenských expertov digitalizovalo archívy v Užhorode a v Berehove, plus projekt bol rozšírený o digitalizáciu Maďarského národného archívu, kde sa digitalizovali veci, ktoré sa dotýkali nášho územia od Prešova na východ po hranicu a Zakarpatskej Ukrajiny a Podkarpatskej Rusi. Výstupom z toho sú výnimočné dokumenty, ktoré doteraz neboli zverejnené a ktoré umožňujú ďalšie bádanie a rozplietanie historickej zápletky, ktorá sa na tom území udiala,“ uviedol koordinátor projektu Rastislav Mochnacký.

Záber bol široký

Doplnil, že na Gréckokatolíckom arcibiskupstve v Prešove zdigitalizovali materiály, ktoré zaujímali partnerov z Ukrajiny a pre Zakarpatský archív dodali výpočtovú techniku a softvérové vybavenie. Digitalizácia sa týkala časti Štátneho archívu v Prešove, Archívu Gréckokatolíckeho arcibiskupstva v Prešove, Štátneho archívu Zakarpatskej oblasti (vrátane fondu Gréckokatolíckeho biskupstva Mukačevo) a Maďarského národného archívu v Budapešti. Využili aj digitálny archív Centra excelentnosti sociohistorického a kultúrnohisto­rického výskumu PU. Záber bol široký, výskumom prešli súpisy obyvateľstva, literatúra, cestopisy, rukopisy, novinové články v knižniciach v Prešove, Užhorode a Budapešti.

Zdroj: TASR

Rektor PU Peter Kónya uviedol, že databáza, ktorá sa v rámci projektu vytvára, nie je uzavretou záležitosťou. Počet naskenovaných a digitalizovaných dokumentov sa pohybuje okolo jedného milióna. Digitálny archív PU bude slúžiť pre štúdium a ďalší výskum. Súčasťou projektu je výstava zo zdigitalizovaných materiálov, ktorá mala premiéru vlani v Prešove a v týchto dňoch ju majú možnosť vidieť na Ukrajine, po návrate bude stálou expozíciou PU.

Vojna v Karpatoch

Na vedeckej konferencii predstavili aj publikáciu Prvá svetová vojna v Karpatoch, ktorá vyšla na 335 stranách, v náklade 200 kusov a jej zostavovateľom je Kónya. Sú v nej publikované príspevky historikov, ktorí sa venujú obdobiu 19.–20. storočia a ktorí vystúpili na jednej z konferencií realizovaných v rámci tohto projektu. Obsahuje 22 štúdií zameraných na obdobie 1. svetovej vojny. Vyšla v troch jazykoch, slovenčine, ukrajinčine a maďarčine, teda v jazykoch, ktoré sa na tomto území historicky používali. Projekt bol financovaný z grantu vo výške 181 760 eur, z toho príspevok Nórskeho kráľovstva predstavoval sumu vyše 154 000 eur. PU sa na projekte spolupodieľala 15 percentami financovania.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM