Rôzne

Prešovská univerzita nadeľovala: Čestný titul získala významná historička, FOTO

Do zoznamu vedeckých, akademických i verejných činiteľov, nosiacich čestný titul doctor honoris causa, sa zaradila ďalšia osobnosť.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská univerzita nadeľovala: Čestný titul získala významná historička, FOTO
7
Galéria
Zdroj: Viktor Zamborský

Ide o profesorku Kláru Papp. Významná historička je bývalou dekankou Filozofickej fakulty Debrecínskej univerzity v Maďarsku a dlhoročnou riaditeľkou jej Historického ústavu.

Informácie sprostredkovala hovorkyňa Prešovskej univerzity (PU) v Prešove Anna Polačková.

Titul jej PU v Prešove udelila z vedného odboru História za jej zásluhy o rozvoj spolupráce vo vede a vzdelávaní a jej obsiahlu vedeckovýskumnú činnosť v oblasti ranonovovekých dejín strednej Európy.

Významná osobnosť

„Profesorku Papp možno bez rozpakov zaradiť medzi významné osobnosti historickej vedy, ktorá počas troch desaťročí výrazne prispieva k propagácii našej univerzity nielen v maďarskom akademickom prostredí.“

„Som preto, v mene univerzity, nesmierne rád a poctený, že prijala naše ocenenie svojho vkladu do európskeho akademického a vedeckého života a bude v ňom šíriť aj naďalej dobré meno našej Alma Mater,“ uviedol vo svojom úvodnom príhovore rektor PU v Prešove Peter Kónya.

Papp je podľa Polačkovej jednou z významných historičiek, venujúcich sa ranonovovekým dejinám strednej Európy, problematike hospodárskych, spoločenských a kultúrnych dejín 16. až 18. storočia, ale i významným rodom a jednotlivcom pôsobiacim v tomto období.

Ocenenie spolupráce

Jej práce už dlhší čas využívajú pri svojich bádaniach aj historici i cirkevní historici z PU. Okrem toho s ňou spolupracujú aj na báze osobných kontaktov.

„PU udržiava s pani profesorkou od začiatku 90. rokov úzke mnohostranné vzťahy, v podobe spoločných vedeckých konferencií, spoločných výskumných projektov, spoločných publikácií a vzájomných exkurzií študentov a iných aktivít, na ktorých participovali zamestnanci obidvoch univerzít,“ konkretizovala dekanka Filozofickej fakulty (FF) PU Beáta Balogová.

Zároveň dodala, že Papp je od roku 2010 členkou Vedeckej rady Prešovskej univerzity v Prešove.

„Som veľmi poctená a vážim si toto uznanie, ktoré vnímam ako ocenenie mojej vedeckej práce. Zároveň to vnímam aj ako ocenenie dlhoročnej korektnej a plodnej spolupráce s Prešovskou univerzitou, ktorá je potvrdením toho, že sa oplatí udržiavať dobré vzťahy a kontakty aj so zahraničnými univerzitami,“ dodala Papp, ktorá je držiteľkou viacerých ocenení.

V obrazoch si pozrite aj zábery z ceremónie udeľovania čestného titulu. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Čestný titul od Prešovskej univerzity pre Kláru Papp
7
Galéria
Zdroj: Viktor Zamborský
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM