Ľubomír Hudačko Samospráva

Prešovská strojárenská firma sa môže tešiť z veľkej pocty: Udelili jej Cenu Prešovského kraja!

Ceny Prešovského samosprávneho kraja za tento rok dostane aj prešovská strojárenská spoločnosť Spinea. Rozhodli o tom krajskí poslanci na hlasovaní. Pozrite, za čo konkrétne si firma ocenenie vyslúžila.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská strojárenská firma sa môže tešiť z veľkej pocty: Udelili jej Cenu Prešovského kraja!
Zdroj: TASR

Ceny Prešovského samosprávneho kraja za tento rok dostanú Pardubický kraj v Českej republike, prešovská strojárenská spoločnosť Spinea a Ľubovnianska nemocnica, n. o., Stará Ľubovňa. Poslanci sa s návrhom stotožnili a väčšinou hlasov ich podporili. Žiadne iné návrhy z pléna nezazneli.

Cena PSK pre prešovskú firmu

Spinea, s.r.o., Prešov dostane Cenu PSK za významné technologické inovácie v priemyselnej oblasti, podporu zamestnanosti v regióne a prezentáciu kraja v celosvetovom meradle. Je to moderná strojárenská firma, ktorá sa zaoberá vývojom, výrobou a predajom značkových, vysoko presných reduktorov. Spoločnosť bola založená v roku 1994 a podnetom na jej vznik bol vynález slovenského konštruktéra. Reduktory sú vyrábané sériovo na základe udelenia medzinárodného patentu a patria do kategórie hi-tech výrobkov. Spinea zamestnáva vo svojom materskom závode v Prešove 360 pracovníkov.

Poslanec Ivan Hopta (Úsvit) však vystúpil s kritikou, že poslanci nepoznajú ostatných nominantov a výber za nich urobili členovia komisie, pričom hlasovanie je potom iba formálne. Predseda PSK Peter Chudík uviedol, že tohtoročné návrhy boli veľmi kvalitné. Každý rok on sám udeľuje aj Cenu predsedu PSK, tentoraz si vybral z predložených nominácií dvoch laureátov. Ich mená nezverejnil.

Samospráva má podpísané dohody

Pardubický kraj získal ocenenie za dlhodobé priateľské vzťahy, nezištné prejavy solidarity, angažovanú a aktívnu pomoc v krízových situáciách, hlavne po ničivých povodniach na severovýchode Slovenska, kedy patril k prvým, ktorí do Prešova poslali finančnú a materiálnu pomoc. Prešovská krajská samospráva má podpísané dohody o spolupráci s desiatimi európskymi regiónmi z ôsmich krajín.

Pardubický kraj bol prvým zahraničným partnerom prešovskej krajskej samosprávy, zmluvu podpísali v roku 2002. „Ide o najdlhšiu, najintenzívnejšiu a najefektívnejšiu spoluprácu spomedzi všetkých partnerských regiónov. Každoročne sa uskutočňujú recipročné návštevy a rokovania, záujem o ďalšiu spoluprácu neustále rastie,“ uvádza sa v návrhu.

Tretím oceneným je nezisková organizácia Ľubovnianska nemocnica v Starej Ľubovni. Ocenenie dostane za kvalitné a profesionálne poskytovanie zdravotnej starostlivosti, zavádzanie nových medicínskych postupov a ekonomickú stabilizáciu zdravotníckeho zariadenia. Ceny PSK a Ceny predsedu PSK odovzdajú laureátom 17. decembra.

Môže vás zaujímať:

Tréningová športová hala v Prešove? Poslanci podporili jej výstavbu, začať stavať sa má v novembri!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM