Kultúra

Prešovská Rozmarija reprezentovala východ: V Bulharsku videla aj národný poklad

Prešovský folklórny súbor Rozmarija sa vrátil z medzinárodného folklórneho festivalu z Bulharska. Okrem ocenení tam videli aj národný poklad.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská Rozmarija reprezentovala východ: V Bulharsku videla aj národný poklad
Zdroj: Rozmarija Prešov

Výprava mladých umelcov bola v zahraničí 5 dní a to v blízkosti Sofie spolu so súbormi z Indie, Ekvádoru, Ukrajiny a aj 6-tich najlepších súborov z Bulharska. Našinci prezentovali kultúru východného Slovenska. Festival bol napriek neutíchajúcemu dažďu veselý a úspešný.

Videli poklad

Zo šedého nie veľmi upraveného zahmleného upršaného mestečka sa v posledný slnečný deň vykľulo plno prekvapivých tajomstiev. „Videli sme zlatý národný poklad Bulharska nevyčísliteľnej hodnoty a neopísateľnej krásy, ktorý náhodou našli traja bratia v jedno decembrové ráno roku 1949 v meste Panagjuristhe. Pocítili sme silu odvážnych mladých bytostí v boji za slobodu v zachovaných príbytkoch, kde skutočne žili, ako keby tam ešte boli,“ uviedla vedúca súboru Danka Kovalčiková.

A priniesli si zo sebou aj veľmi pekné 3. miesto zo súťažného festivalu. A okrem toho aj radosť z poznania nových a priateľských ľudí aj hostiteľov.

Letná šnúra

„Taktiež aj skvelý pocit, že sme niečo urobili pre zblíženie a ľudskosť nielen medzi nami, ale aj medzi kontinentmi. Pokračuje už ale naša nepretržitá letná šnúra koncertov po Slovensku a Poľsku v Mokroluhu, Novej Bani, Korimanke, Komanczi či na Agrokomlexe v Nitre,“ zakončila Kovalčiková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM