Ľubomír Hudačko Správy

Prešovská primátorka zavítala do školy a nastalo nečakané prekvapenie: Toto o nej riaditeľ netušil!

Primátorka Andrea Turčanová počas prvého školského dňa prišla medzi žiakov Základnej školy Prostějovská. Vybrala si ju aj vzhľadom k 40. výročiu jej vzniku. Počas návštevy nastalo prekvapenie.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská primátorka zavítala do školy a nastalo nečakané prekvapenie: Toto o nej riaditeľ netušil!
Zdroj: Dnes24.sk

Prvý školský deň absolvovala Andrea Turčanová v Základnej škole Prostějovská. Nový školský rok sa tu začal pre 7013 prešovských školákov, z nich je 880 prvákov. Počas návštevy prešovskej primátorky však prišlo aj na prekvapenie.

Čo o sebe prezradila?

„Čo pán riaditeľ nevie, v roku 1975 som bola jednou z tých žiakov, ktorí tu začínali. Vtedy som nastupovala do 3.A triedy,“ prezradila primátorka o sebe. Riaditeľovi Mariánovi Molčanovi odovzdala pamätný list a tiež navštívila triedu zdravotne znevýhodnených de­tí.

Do užívania bola škola daná 1. septembra 1975, na vtedy novovznikajúcom Sídlisku III. V začiatkoch (1975 – 1982) školu navštevovalo vyše 1000 žiakov, čo si vyžiadalo počas niekoľkých rokov dvojzmennú prevádzku. Od roku 1990 sa výrazne zmenilo zameranie školy, keď sa postupne zriadili futbalové športové triedy pri FC Tatran Prešov. Okrem toho sa v spomínanom roku začalo s odstraňovaním bariér na škole, s výstavbou výťahu, rehabilitačným centrom, liečebnou telocvičňou, vodoliečbou a prestavbou sociálnych zariadení.

Vynovené toalety

Toto všetko malo slúžiť a aj slúži v súčasnosti pre zdravotne znevýhodnené deti, ktoré integrujeme medzi bežnú populáciu. Sú rozdelené do jednotlivých tried, tak ako prichádzali na školu a majú vytvorené všetky podmienky na to, aby mohli študovať ako bežné deti. Pri ich obsluhe im pomáhajú dve zdravotné sestry, rehabilitačná sestra. Na ich štúdium dozerajú dve špeciálne pedagogičky, ktoré im pripravujú individuálny vzdelávací plán a poskytujú poradenskú službu rodičom zdravotne znevýhodnených de­tí.

Ide o jedinú školu v Prešovskom kraji s tak rozsiahlou integráciou, záujem je veľký a navštevujú ju aj žiaci z okolitých obcí. Žiaci majú možnosť vyskúšať zrekonštruované toalety a horlivo sa pracuje aj na novom rehabilitačnom centre, ktoré otvoria už čoskoro. Aktuálne, v školskom roku 2015/2016 má ZŠ Prostějovská 465 žiakov v 24 triedach 1. a 2. stupňa. Do prvých ročníkov nastúpilo 61 detí.

Čítajte tiež:

Veľká premiéra prvákov na prešovskej pegečke: Takto prežívali svoj deň D!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM