Správy

Prešovská primátorka hodnotí náročný rok 2020, počas Vianoc sa teší na vnúčatá

V rozhovore s primátorkou Andreou Turčanovou o pomaly končiacom sa roku 2020 sme nemohli vynechať tému pandémie, ale opýtali sme sa aj na jej Vianoce.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská primátorka hodnotí náročný rok 2020, počas Vianoc sa teší na vnúčatá
Zdroj: turčanová

Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová prezradila dojmy z roku 2020, zhodnotila jeho náročnosť a spomenula aj tému Vianoc, na ktoré sa veľmi teší. To všetko v nasledujúcom rozhovore.

Aký bol rok 2020 pre mesto Prešov?

Rok 2020 bol pre mesto Prešov bezpochyby jedným z najnáročnejších v jeho novodobej histórii. Začiatok roka bol výrazne poznačený tragédiou ku ktorej došlo ešte v decembri na Mukačevskej ulici. V januári naplno pokračovali záchranné práce v okolí asanovaného bytového domu. V polovici februára som ako predsedníčka krízového štábu mesta v zmysle zákona o civilnej ochrane obyvateľstva odvolala mimoriadnu situáciu.

A potom prišla ďalšia rana, pandémia…

Ani vo sne by mi v tom čase nenapadlo, že do mesiaca budeme čeliť pandémii, akú ľudstvo nezažilo už takmer sto rokov. Koronavírus sa veľmi rýchlo dostal do celého sveta a neobišiel ani Slovensko. Mestá a obce zo dňa na deň čelili situácii, na ktorú nebol nikto pripravený a inak tomu nebolo ani v Prešove. Potrebovali sme vo veľmi krátkom čase prijať opatrenia, ktoré minimalizujú riziko šírenia nákazlivého ochorenia.

Výrazne to zrejme ovplyvnilo plánované investície…

V krajine nastali prísne obmedzenia a začalo sa ekonomicky náročné obdobie šetrenia, v dôsledku čoho sme museli prehodnotiť všetky plánované investície. Našou úlohou však zároveň bolo pomôcť chrániť zdravie tých najzraniteľnejších skupín obyvateľstva vrátane seniorov.

Zamestnanci denných stacionárov a denných centier pomáhali odkázaným ľuďom – šili a roznášali ochranné rúška a v spolupráci so Slovenským Červeným krížom a Prešovské dobrovoľníckym centrom organizovali nákupy základných potravín, liekov, zabezpečovali nevyhnutný sprievod k lekárovi, či rozvoz obedov.

Chod mesta sa však zastaviť nedá a radnica si musela naďalej plniť svoje úlohy. Stáli sme pred spustením kľúčovej rekonštrukcie Jarkovej ulice, ktorá je súčasťou historického centra mesta. Dlho pripravovanú investíciu v objeme 3,6 milióna eur sme sa nakoniec rozhodli zrealizovať.

V akom stave je rekonštrukcia na Jarkovej ulici teraz?

Zvolili sme plošnú rekonštrukciu bez členenia na etapy, čo sa ukázalo ako správne riešenie o to viac, že zažívame rok plný neustále sa meniacich opatrení a obmedzení, ktoré utlmili pohyb ľudí v celej krajine. Teší ma, že najnáročnejšia časť stavebných prác sa pomaly chýli ku koncu a verím, že o niekoľko mesiacov sa Prešovčania budú môcť prejsť po novej modernej ulici, kde sa budú cítiť príjemne.

Je niečo, čo vám urobilo tento rok veľkú radosť?

Osobne mi urobil veľkú radosť 5. ročník festivalu architektúry a dizajnu FEAD, ktorý potvrdil, že takýto druh kultúrneho podujatia má v našom meste veľký potenciál. Tento ročník bol o to vzácnejší, že v dôsledku obmedzení súvisiacich so šírením ochorenia Covid-19 sme museli väčšinu kultúrnych podujatí v meste úplne zrušiť.

Prešovčania si však nemohli užiť napríklad vianočné trhy…

V snahe rešpektovania zákazu zhromažďovania väčšieho počtu osôb sme neotvorili ich tradičnú formu. Namiesto nich sme však vytvorili vianočnú mapu gastro prevádzok, ktoré ponúkli ľuďom na terasách alebo formou predaja cez okienko množstvo vianočných špecialít.

Čo bolo pre mesto Prešov tento rok ešte náročné?

Jednou z najnáročnejších úloh, ktorú sme museli v tomto roku zrealizovať boli dve kolá celoplošného testovania. Vo veľmi krátkom čase sme museli pripraviť 66 odberných miest v rámci celého mesta, zabezpečiť administratívnych pracovníkov a množstvo ochranných pomôcok.

Napriek tomu, že zásadné pokyny z úrovne štátu prichádzali na poslednú chvíľu a nevedeli sme, či sa nám podarí otvoriť všetky odberné miesta, testovanie nakoniec prebehlo bez výraznejších komplikácií.

Aké prvé plány má mesto Prešov na rok 2021?

Ochorenie Covid-19 ukazuje svoju silu aj na prelome rokov, keď zažívame najväčší nárast pozitívne nakazených ľudí v našej krajine. Už teraz je pritom jasné, že v dôsledku šírenia tejto nákazy bude poznačený aj celý rok 2021. Do akej miery to ovplyvní naše životy, ale aj dianie a chod mesta však ukáže až čas.

To čo môžem v tejto chvíli potvrdiť je, že plánujeme pokračovať v pripravených investičných aktivitách. Chceme dokončiť rekonštrukčné práce na Cyklistickom velodróme a ZUŠ Prostějovská.

Dá sa ešte predbežne prezradiť, čo ďalšie sa pripravuje?

Pripravujeme rekonštrukciu mosta Škultétyho, pokračovanie rekonštrukcie NS Opál, rekonštrukciu Zariadenia pre seniorov Harmónia na Cemjate a množstvo ďalších stavieb a projektových dokumentácií, ktoré sú v pláne investičnej výstavby mesta Prešov na rok 2021.

A ako budete tráviť vianočné sviatky vy, na čo sa najviac tešíte?

Vzhľadom k tomu, že od 19. decembra platí na Slovensku lockdown spojený so zákazom vychádzania, vianočné sviatky budem tráviť doma v kruhu rodiny. Väčšinu času v tomto období chcem venovať svojim deťom a vnúčatám, na ktoré sa veľmi teším, pretože počas roka sa s nimi pre pracovné povinnosti stretávam menej, ako by som si želala.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Vianoce 2020 v Prešove

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM