Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovská atrakcia už nie je zadarmo: Vo vodárenskej veži vyberajú vstupné, v tento deň však platiť nemusíte!

V technickej pamiatke, Vodárenskej veži v Prešove, ktorú mesto zrekonštruovalo minulý rok, už otvorili kaviareň a na vyhliadku je možné sa dostať až po zaplatení vstupného.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská atrakcia už nie je zadarmo: Vo vodárenskej veži vyberajú vstupné, v tento deň však platiť nemusíte!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Veža je sprístupnená verejnosti v pracovné dni od 09.00 do 20.00 h a cez víkend od 13.00 do 20.00 h. Okrem pondelka tu pri výstupe na vyhliadku vyberajú vstupné, ktoré je pre dospelých jedno euro a pre deti a študentov je to 50 centov.

„Novootvorená kaviareň je svojim položením 265 metrov nad morom najvyššie položenou kaviarňou v širokom okolí. Návštevníci si tu môžu dopriať kávu na prízemí, alebo vyjsť 135 schodov na vyhliadku,“ povedala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová.

Podľa čašníka z kaviarne Veža Jána Faláta majú ľudia o výstup na vežu či kávu s výhľadom na mesto záujem najmä cez víkend.

Veža bola zrekonštruovaná na jeseň minulý rok a slávnostne sprístupnená v novembri. V budúcnosti by tu mal byť dobudovaný výťah a otvorené aj Krajské informačné centrum. Tento technický unikát bol postavený v prvej polovici 20. storočia ako súčasť projektu vodovodnej siete a nachádzal sa na nej rezervoár s objemom 350 metrov kubických.

Objekt, ktorého výška je 29 metrov, sa neskôr prestal využívať na pôvodné účely, bol prestavaný, v dolnej časti vybudovali reštauráciu a obchod a na jej vrchole vznikli presklené vyhliadkové priestory. Posledných 23 rokov bola veža nevyužívaná a chátrala.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM