Ľubomír Hudačko Kultúra

Prešovčanka Viki Olejárová, R. Müller a D. Koller: Nahrali pieseň k filmu Amnestie

Pod taktovkou Jonáša Karáska vzniká nový film Amnestie. Titulnú pieseň k nemu nahrávala s D. Kollerom a R. Müllerom prešovská speváčka Viki Olejárová.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčanka Viki Olejárová, R. Müller a D. Koller: Nahrali pieseň k filmu Amnestie
4
Galéria
Zdroj: archív Viki Olejárovej

Titulnú pieseň k filmu nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) pod taktovkou šéfdirigenta Petra Valentoviča. Autorský tím sa rozhodol pre pesničku Pasážová revolta z repertoáru Karla Kryla. Naspievali ju Richard Müller, David Koller a Prešovčanka Viki Olejárová, ktorá popri vlastnej tvorbe organizuje aj poctu Karlovi Krylovi.

Hlavné úlohy

V hlavných úlohách koprodukčnej snímky RTVS sa predstavia Juraj Bača, Natália Germani, Aňa Geislerová, Marek Majeský, Marek Vašut, Norbert Lichý, Roman Luknár, Ján Jackuliak, Gregor Hološka, Marek Fučík, Sáva Popovič a Jana Oľhová. Pesnička Pasážová revolta je z prvého a dodnes oceňovaného albumu Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka, ktorý vydal v marci 1969. Po vydaní emigroval do NSR. V roku 1971 nahral v Nemecku koncertnú verziu platne Bratříčku, zavírej vrátka. Tá sa potom do Československa dovážala ilegálne v obale platne ako Viedenské valčíky.

David Koller, člen skupiny Lucie, nezvykne spievať prevzaté veci. Keďže toto je česko-slovenský film, tak produkcia zvolila jedného známeho českého a jedného slovenského interpreta.

Nápad sa mu páči

„Nápad sa mi páči, 30. výročie Nežnej revolúcie je pre nás dôležité v tom, že si môžeme spätne uvedomiť, čo sa skutočne stalo. V marazme totality, keď som bol mladý chlapec a hral som po rôznych stretnutiach na gitare a spieval pesničky, tak Kryl mal pre nás veľmi dôležitú úlohu, hovorili sme si, že niečo je ešte normálne,“ povedal Koller.

„S Davidom sme sa prvýkrát stretli v štúdiu v roku 2000, keď som nahrával album Richard Müller a hosté. S Davidom a Robertom Kodymom sme na tento album nahrali pesničku Flétnu do žita. Zo začiatku som o pripravovanom filme nevedel skoro nič. Keď som sa to podozvedal, tak som na nahrávanie prikývol,“ dodal Müller.

Film Amnestie sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou, venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Vzbure predchádzali široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta. Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo.

Zdroj: YouTube.com

Koller ju oslovil na spoluprácu

„Na spoluprácu ma oslovil David Koller, s ktorým som pred rokom spievala v Bratislave na Koncerte pre Jána a Martinu. Tentokrát som mala tú česť spolu s ním a Richardom Müllerom naspievať pieseň Karla Kryla. Samotný film príde do kín v novembri pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie,“ uviedla pre portál Prešov 24 Viki Olejárová. Režisérom snímky je Jonáš Karásek v spolupráci s kameramanom Tomášom Juríčkom a producentom, scenáristom Marošom Hečkom. Táto trojica je vo filmovom prostredí známa okrem mnohých sólových projektov aj vďaka úspešnému filmu Kandidát.

Titulnú pieseň nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod vedením šéfdirigenta Petra Valentoviča a o aranžmán skladby sa postaral hudobník Nikolaj Nikitin. „Veľmi sa z tejto spolupráce teším, keďže popri vlastnej tvorbe hrávam aj piesne Karla Kryla. Bol neúnavným bojovníkom za slobodu a pravdu. Fascinuje ma jeho zmysel pre rým a nadčasovosť jeho textov, z ktorých niektoré, žiaľ, platia aj dnes,“ dodala na záver Olejárová.

Dramatický príbeh sa odohráva na pozadí veľkých spoločenských zmien, rozpadu komunistického režimu a vytvorenia demokratického Československa. Osudy všetkých troch rodín sú vzájomne prepletené, spájajú ich práve Havlove amnestie a následné udalosti v leopoldovskej väznici. Je to prvý česko-slovenský film, ktorý sa odohral aj nakrúcal v autentickom prostredí tejto väznice. Premiéra piesne spolu s videoklipom bude na konci júna na filmovom festivale v Karlových Varoch.

V obrazoch si nezabudnite pozrieť aj snímky z nahrávania piesne. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Nahrávananie songu k snímke Amnestie: Zúčastnila sa ho aj prešovská speváčka
4
Galéria
Zdroj: archív Viki Olejárovej
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM