Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovčanka tvorí pozoruhodné fotky: Čo záber to hotové umelecké dielo!

Miroslava Hrabušová z Prešova sa môže pochváliť naozaj nevšednými dielami. Jej fotografie jednoducho treba vidieť. Prečítajte si zaujímavý rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčanka tvorí pozoruhodné fotky: Čo záber to hotové umelecké dielo!
29
Galéria
Zdroj: Miroslava Hrabušová

Má talent na naozaj zaujímavé zachytenie krásy prírody v spojení s krásou ľudí. Prešovčanka Miroslava Hrabušová nám uviedla čosi zo zákulisia svojej pozoruhodnej tvorby. Viac prezradila v pútavom rozhovore, no zaujme vás určite aj bohatá fotogaléria.

Miroslava, vaša tvorba je naozaj veľmi zaujímavá. Ako sa nazýva druh umenia, ktorému sa venujete?

Hovoríme o fine art fotografii. Ide o konceptuálnu záležitosť, kde umelec tvorí fotografiu, ktorá je omnoho výtvarnejšia ako napríklad dokumentárna fotografia ako šport či koncert. Fotografia nesie hlbšiu myšlienku, často je zobrazená idea stvárnená prostredníctvom portrétovanej osoby na fotografii. Umelec sa snaží čo najlepšie vystihnúť danú, často v názve skrytú myšlienku, práve skrze človeka, ktorý nesie so sebou príbeh a je akýmsi nemým rozprávačom. Dôležitá je hlavne úprimnosť podania.

Ak by som nevedel, že ste zo Slovenska, tak by som tipoval, že takúto tvorbu robí napríklad americký autor. Ako teda vznikajú vaše fotografie, čo všetko k tomu potrebujete?

Nuž je pravda, že slovenská fotografická scéna, aspoň tá súčasnejšia, je sústredená najmä na produktovú fotografiu, hlavne zákazky typu svadba, fotenie detí a rodín, osláv a podobne. Poznám však, hoci nie osobne, zopár skvelých fotografov, ktorí takúto fotografiu tvoria. Nápad ku každej fotografii prichádza často spontánne, či už pri chôdzi, alebo pri počúvaní hudby. Prirodzene čerpám tiež zo snov, alebo jednoducho kedykoľvek, keď som správne naladená. Vtedy ma vie inšpirovať každá drobnosť, slovo a najmä príroda. Čo sa týka technickej stránky, tak potrebujem hlavne dobré svetlo a úprimnú modelku (úsmev).

Prečítajte si tiež: Herec Róbert Roth navštívil Prešov: Naposledy som živý amfík videl za socializmu

Prečo ste sa rozhodli venovať práve takejto forme snímok?

Myslím, že som sa k tomu dopracovala postupne, nebola to záležitosť, kedy som sa len tak „rozhodla“. Vždy som mala v rámci umenia najradšej portréty a s fotografiou som začala experimentovať na strednej škole pokusmi o kvázi umelecký autoportrét. Tvoriť skrze fotografiu ma lákalo už v útlom detstve. Nemôžem hovoriť o serióznom záujme o fotografiu, skôr to bola tá typická detská zvedavosť a istá náklonnosť, ktorá ma k foteniu tiahla.

Zdroj: Miroslava Hrabušová

Fotili ste aj klasické portréty ľudí, prípadne len prírodu? Kedy a ako došlo k tomu, že ste to spojili?

Začínala som tými autoportrétmi a postupne ma začali oslovovať aj kamaráti a ľudia z blízkeho okolia, či by som im nemohla urobiť „nejakú peknú fotku“, hoci si myslím, že dosť mojich prvotín bolo niekedy až príliš morbídnych. No a k prírode mám blízky vzťah už odmalička. Často v nej nachádzam útočisko a inšpiráciu. Vedome som ale kombinovala jedinečnosť portrétovanej osoby a prírodu asi tak koncom strednej školy, resp. v období, kedy som nastúpila na vysokú.

Máte tvorbu zameranú aj na naše mesto?

Som rodená Prešovčanka, no mesto takmer nikdy nefotím. Občas ale vyjdem do mesta s analógovým fotoaparátom a zachytávam skryté zákutia Prešova.

Prečítajte si tiež: Má krásnu profesiu: Rodáčka z Prešova deťom skrášľuje svet rozprávok

A ktorý kút prírody v Prešove by sa teda dal takto zaznamenať na vašu nôtu? A pre zmenu, kde na Slovensku fotíte najčastejšie?

Napríklad Stromoradie. Tam som aj fotila a vyšla z toho jedna z mojich najobľúbenejších fotografií vôbec – Luna. Za najkrajší kút na Slovensku považujem Slovenský raj, alebo Tatry – snívam o tom, že sa tam raz spolu stretneme partia nadšených a kreatívnych ľudí a niečo pekné vytvoríme. Ak nám teda popri turistike ostane aj nejaký čas (smiech). A čo sa týka prírody, najčastejšie fotím na Školských lesoch Cemjata, alebo Starom Solivare. Veľmi som mimo Prešova nefotila. Je veľmi náročné so sebou vláčiť niekoľko tašiek s rekvizitami a samozrejme aj techniku, ak nemáte auto. Dostala som ale pár ponúk na spoluprácu z Česka hlavne s make up artistmi a s pár kamarátmi rozlezenými po celom Slovensku, tak si raz možno urobím nejaký väčší foto výlet.

Podľa čoho si vyberáte to najlepšie miesto?

Hmmm. Sú to miesta, ktoré vyzerajú, že niekde spoza stromu vykukne tajomná lesná bytosť, alebo sa príde pozdraviť kentaur. Sú to miesta čarovné, vytrhnuté z fantasy príbehov. Miesta, kde sú masívne kmene starých múdrych stromov porastené mäkkým machom, kde vonia ihličie, kde je niekde ukryté jazierko. Sú to miesta, kde by ste mohli uveriť v skutočnú krásu.

Zdroj: Miroslava Hrabušová

Prechádzajú fotografie aj špeciálnou úpravou? Ako ich zdokonaľujete?

Samozrejme, až tu začína skutočná zábava. Postprodukcia mi dáva obrovskú slobodu a mám možnosť zmontovať dokopy ľubovoľné množstvo fotografií. Pridať, či ubrať svetlo, ilustrovať napríklad hmlu, zmeniť farby na totálne absurdné, nechať narásť človeku krídla alebo vytvoriť kompletne novú planétu.

Fotíte výlučne len ľudí spojených s prírodou, alebo dávate priestor aj iným fragmentom?

Väčšinou áno, ale mám chvíľky, keď si doprajem výlučne experimentovať, keď sa nenechám obmedziť prostredím ani modelom. Vtedy sa sústredím hlavne na prácu so svetlom a tieňmi, kde výsledné fotografie možno na prvý pohľad vyzerajú jednoducho, ale niekedy majú silnejšiu myšlienku, ako tie moje pestré fantasy veci.

Prečítajte si tiež: Jana natočila VIDEO, ktoré vás chytí za srdce: Krásne zachytila atmosféru Prešova

A čo vtipné a netradičné momenty pri fotení? Zažili ste niečo, na čo dodnes nezabudnete?

Každé fotenie by malo byť zábavou. Ak tomu tak nie je, na práci to potom vidno. Fotím najmä s kamarátmi, alebo ľuďmi, s ktorými sa kamarátmi na fotení staneme. A väčšinou sa takým vtipným momentom ani nevyhnete. Napríklad, keď si zabudnete v autobuse šípy a napoly zamilovaný vodič za vami ide s pobaveným výrazom na tvári. Alebo sa ľudia chcú bežne s mojimi modelkami fotiť. Niekedy sa priplížia pod zámienkou hľadania „presne takéhoto dreva“, pretože les toho dreva asi plný vôbec nie je (úsmev). Nemám, to ale nikomu za zlé, ja by som bola zvedavá tiež (úsmev).

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Fotografie, ktoré treba vidieť: Prešovčanka tvorí pozoruhodné diela!
29
Galéria
Zdroj: Miroslava Hrabušová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM