Rôzne

Prešovčanka Alžbeta Vjaterová oslávila 100 rokov: Príbeh, ktorý prežila, chytá za srdce

Medzi storočných oslávencov sa v tomto roku zaradila aj Alžbeta Vjaterová. Prešovčanka počas svojho života prekonávala množstvo prekážok, tu je jej príbeh.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčanka Alžbeta Vjaterová oslávila 100 rokov: Príbeh, ktorý prežila, chytá za srdce
Zdroj: Mesto Prešov

Vždy bola pre svoju rodinu vzorom odvahy a pevného charakteru. Pani Vjaterová sa narodila 15. augusta 1919. Začiatkom septembra jej na krásnu oslavu životného jubilea prišiel zablahoželať a popriať veľa zdravia aj viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba.

Ťažké chvíle počas vojny

„Myslím, že za taký krásny vek môže najmä genetika, ale aj štýl života a usporiadané manželstvo," začína rozprávanie o mamke dcéra Eva. Alžbeta Vjaterová sa narodila a vyrastala v Zborove, ako jedno z 10 detí svojich rodičov. Jej otec bol murársky majster, robil fasády na bardejovských domoch. Vydala sa a narodili sa jej 2 dcéry.

Počas druhej svetovej vojny prežívala ťažké chvíle. V tom čase bývala v Litmanovej a vojna bola postrachom pre všetkých, bez rozdielu. Cez deň bolo počuť Nemcov, večer partizánov. Ľudia museli často utekať zo svojich domovov do lesov, alebo sa ukrývať v senníkoch. Pani Vjaterovej však odvaha nechýbala ani v najťažších chvíľach.

„To boli také časy, že vzala do ruky dieťa, nejaké jedlo a utekala," rozpráva o odvahe svojej mamky dcéra Eva.

„Raz sa stalo, že pri úteku do lesa zabudla v dome detský cumlík. Vrátila sa poň, zasvietila v izbe, a v tom sa spustila vlna striel zo samopalov. Našťastie sa chytro prikrčila k zemi a strely nezasiahli ju, ale stenu. Náš otec sa o ňu veľmi bál, no ona len skonštatovala – Čo robíš cirkus, veď trafili stenu, nie mňa," spomína dcéra na neuveriteľný príbeh.

Keď deti vyrástli, pracovala pani Vjaterová ako robotníčka pri pásovej výrobe, no neskôr sa práce musela vzdať pre podlomené zdravie. V 50-tych rokoch minulého storočia sa s rodinou často sťahovali pre perzekúciu jej manžela, ktorý bol v štátnych službách. Neskôr bol rehabilitovaný, prešiel do civilného povolania, a rodina sa usadila v Prešove, kde pani Vjaterová žije už takmer 60 rokov.

Silný charakter

Alžbeta Vjaterová bola celý život ženou silného charakteru. „Často sme sa smiali, že mamka je generál, viedla celú domácnosť," usmieva sa dcéra Eva. Prešovčanka mala aj nevšednú záľubu – veľmi ju zaujímalo zdravotníctvo, aj keď ho nikdy neštudovala. Čítala rôzne zdravotnícke knihy, články, robila dobrovoľnú zdravotníčku pre Slovenský Červený kríž. Bavilo ju čítať o rôznych chorobách a o tom, ako ich možno vyliečiť.

„Určovať, čo komu je a čo na to treba, to ju bavilo, ona bola taký náš primár. Keď raz ležala v nemocnici, na izbe lekári jednej pani, ktorá ležala vedľa nej, stanovili diagnózu. A keď lekári vyšli, moja mamka zahlásila, že to určite nebude toto, to bude niečo iné. A naozaj sa to potvrdilo," smeje sa dcéra, ktorú práve táto mamkina záľuba priviedla k profesii lekárky.

Nešťastný pád

Alžbeta Vjaterová je stále aktívna, pravidelne sleduje aktuálne dianie v správach a seriály. Pred približne piatimi rokmi nešťastne spadla a zlomila si chrbticu. Neoperovali ju. Po šiestich týždňoch sa síce postavila na nohy, no chodiť nevládala. Poctivo však trénovala a silou vôle sa jej podarilo začať opäť chodiť.

Dcéra to pripisuje jej nezlomnému charakteru a mimoriadne pevnej vôli. „Mamka nikdy nebola uplakaná. Keď som ju videla plakať, tak to muselo byť naozaj niečo veľmi vážne. Keď zomrela moja sestra, zniesla to statočnejšie, ako ja. Všetko ťažké, čo život priniesol, brala ako prekážku, ktorú treba prekonať." Storočnej Prešovčanke Alžbete Vjaterovej prajeme všetko najlepšie a veľa zdravia.

A v obrazoch si pozrite aj zábery z návštevy prezidentky Zuzany Čaputovej v Prešove. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

FOTOGRAFIE z miesta: Zuzana Čaputová na prechádzke Prešovom
8
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM