Ľubomír Hudačko Správy

Prešovčan vo svete bodoval na prestížnej súťaži: Porotu dostala FOTKA kresťana so židom

Celosvetová súťaž čierno-bielych fotografií, na ktorej sa zúčastňujú tí najlepší fotografi. V porote sedia zástupcovia Kráľovskej fotografickej spoločnosti Veľkej Británie a mnohí odborníci z rozličných galérií a múzeí z celého sveta. A čestné uznanie za skvelú snímu získal Prešovčan Ján Štovka!

Ilustračný obrázok k článku Prešovčan vo svete bodoval na prestížnej súťaži: Porotu dostala FOTKA kresťana so židom
Zdroj: Dnes24.sk

Famózny úspech záberu ruky v akváriu doplnil fotograf Ján Štovka z Prešova aj ďalším ocenením. Na prestížnej súťaži Spider Awards získal čestné uznanie za fotografiu, na ktorej kresťan a žid sedia za jedným stolom, popíjajú a hrajú karty.

„Fotografia vznikla z väčšieho nápadu, kde som chcel odfotiť predstaviteľov najväčších náboženstiev sveta, ako spolu hrajú karty a mala to byť nejaká moja reakcia na konflitky, ktoré sa momentálne dejú na svete a ktoré vychádzajú z náboženskej neznášanlivosti. Nakoniec sme sa rozhodli použiť pre nás historicky najbližšie náboženstvá, kresťanstvo a judaizmus a použíť ich ako symboliku zmierenia a uvedomenia si, že podstatou nášho bytia nie sú rozpory a hádky, ale vzájomná úcta, rešpekt a radosť zo života. Keď nejde o život, ide o…,“ uviedol autor.

Podľa svojich slov každé ocenenie či na domácej, európskej alebo svetovej úrovni je preňho akousi spätnou väzbou vykonanej práce. „Samozrejme, som rád, ak sa fotografie páčia mojim blízkym, ale ešte radšej som, keď moje fotografie zaujmu ľudí z rôznych kútov a častí sveta pre ktorých je meno Jano Štovka do určitej miery anonymným pojmom. Pri hodnotení fotografií sa meno k fotografiám ani nepíše, teda sú anonymné,“ uzavrel Štovka.

foto: Ján Štovka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM