Samospráva

Prešov v roku 2018? Z vlastných zdrojov chce realizovať 122 investičných akcií

Mesto Prešov podľa radnice bude v tomto roku realizovať 122 investičných akcií z vlastných zdrojov a má tiež schválených 10 veľkých a 3 menšie projekty, na ktoré získalo dotácie z cudzích zdrojov.

Ilustračný obrázok k článku Prešov v roku 2018? Z vlastných zdrojov chce realizovať 122 investičných akcií
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Informovala o tom vedúca odboru strategického rozvoja mestského úradu Magdaléna Artimová. Stavby financované z vlastných zdrojov sú rozpočtované na tento rok vo výške viac ako 7,3 milióna eur.

V pláne investičnej výstavby sú zahrnuté akcie, ktoré plynule prechádzajú z vlaňajška do tohto roku. Sem patria opravy chodníkov, verejných priestranstiev, vnútroblokov a výstavba parkovacích plôch, pokračuje oprava domu smútku v mestskej časti na Solivare. Realizovať sa budú aj nové akcie, ako komplexnejšie rekonštrukcie školských budov a športoviská.

„Plán investičnej výstavby zo zdrojov mesta zahŕňa 122 investičných akcií, ktoré chceme čiastočne vykrývať aj z úveru Európskej investičnej banky. Ďalšie investičné akcie, to sú tie schválené projekty, tam máme schválených desať veľkých investičných projektov, spomeniem prestupný uzol, cyklotrasy, ako cykloželeznička 1,5-miliónový projekt, plus štyri cyklotrasy v rámci mesta, máme aj kryté parkovacie zariadenie schválené a máme tam aj rekonštrukciu materských škôl,“ uviedla Artimová.

Predbežne sa dostala do rozpočtu suma šesť miliónov eur z cudzích zdrojov. Ide o systém predfinancovania, mesto bude realizovať stavbu a potom môže fakturovať výdavky.

Artimová konkretizovala, že mesto vlani podalo 28 žiadostí na podporu väčších investičných projektov cez rôzne operačné programy. Zatiaľ má schválených 13 projektov, ostatné sú v procese hodnotenia. K menším patria rekonštrukcie dvoch telocviční a oprava vchodov a obnova poštových schránok v nájomných bytoch v lokalite Stará tehelňa.

V tomto roku sa prešovská radnica chce uchádzať o externé zdroje v oblasti sociálnych služieb. Konkrétne na zariadenie opatrovateľskej služby na Bernolákovej ulici, do úvahy prichádza aj zriadenie senior centra v bývalom zariadení denného centra na Jiráskovej ulici.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM