Správy

Prešovskí poslanci prijali rozpočet mesta na rok 2017: Je historicky najvyšší

Prešovskí poslanci na mestskom zastupiteľstve prijali rozpočet mesta na rok 2017. Rozpočet, ktorý odklepli, je vyrovnaný, a to vo výške viac ako 76,6 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí poslanci prijali rozpočet mesta na rok 2017: Je historicky najvyšší
Foto: Ľubomír Hudačko

Najvyšší

V porovnaní s tohtoročným rozpočtom je rozpočet na rok 2017 vyšší o 10 miliónov eur. V priebehu tohto roku však poslanci prijali 11 zmien rozpočtu, čím sa navýšil na 69 miliónov eur. Návrh rozpočtu na rok 2017 počíta s prijatím úveru v objeme päť miliónov eur. Zo starého roka sa ešte presunú nevyčerpané financie vo výške dva milióny eur do budúceho roka.

Ako informovala vedúca odboru ekonomiky a podnikania Mestského úradu v Prešove Martina Kolarčíková, budúcoročný rozpočet je v histórii mesta doteraz najvyšším. Nárast rozpočtu je hlavne v oblasti kapitálových výdavkov, kde sa počíta s objemom 18,4 milióna eur. Veľká časť bude použitá na dofinancovanie investičných projektov. Ich rozpis budú schvaľovať poslanci v januári budúceho roka.

4 podporené pozmeňováky

Pôvodný návrh, ktorý predložilo na rokovanie vedenie mesta, poslanci v niektorých oblastiach pozmenili. Hlasovaním podporili štyri pozmeňujúce návrhy.

Prvý z nich sa týkal presunu 50 000 eur z položky údržba cintorínov a domov smútku na denný stacionár v mestskej časti Nižná Šebastová. Z výroby dvojmesačníka Prešovský magazín sa znížila suma 18 700 eur na 3700 eur a tieto financie presunuli na nepredvídané výdavky. Tretia zmena sa týka iného prerozdelenia ľadohodín hradených mestom medzi zimnou tréningovou halou na Ulici Ľ. Podjavorinskej a zimným štadiónom. Poslanci tiež ubrali z reprezentačného sumu 5000 eur na maľovanky pre materské a základné školy.

Hlavný kontrolór mesta Alexander Ernst vidí v prijatom rozpočte isté riziká. „Všeobecne považujem tento rozpočet za príliš ambiciózny, hlavne v oblasti investičných akcií, pretože mesto nedokázalo ešte spotrebovať minulý úver a prenáša ho do budúceho roku vo výške dvoch miliónov eur a rozpočet je nastavený tak, že sa zoberie ďalších päť miliónov eur,“ uviedol Ernst. Súčasne nevidí v rozpočte nejakú víziu, ktorá posúva mesto dopredu.

Rozpočet obsahuje aj návrh rozpočtu vo výhľade na nasledujúce dva roky, zostavený je ako vyrovnaný. Príjmy a výdavky rozpočtu mesta na rok 2018 predstavujú sumu cez 71,2 milióna eur a na rok 2019 je to hodnota vyše 62,6 milióna eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM