Správy

Prešov ocenil učiteľov a nepedagogických pracovníkov: 13 mien, ktorým sa ušlo pocty

Prešovská radnica ocenila 13 učiteľov a nepedagogických zamestnancov materských, základných škôl a školských zariadení v meste. Komu sa ušlo pocty?

Ilustračný obrázok k článku Prešov ocenil učiteľov a nepedagogických pracovníkov: 13 mien, ktorým sa ušlo pocty
Zdroj: Mesto Prešov

Odborná komisia mala k dispozícii 35 návrhov, z ktorých vybrala 12 laureátov, jednu ocenenú navrhla primátorka mesta Andrea Turčanová. Ocenenia prevzali na slávnostnej akadémii v utorok 28. marca v sále Čierneho orla Parku kultúry a oddychu v Prešove.

„Učiteľ je svedomím národa. Nemali by sme to však nechávať len na vás, ktorým zverujeme svoje ratolesti. Základom spoločnosti je totiž rodina, a preto určite platí aj to, že aká je rodina a škola, taká je mladá generácia. Snažme sa preto, aby sme spoločne vychovali čo najlepšiu mládež, lebo od nej raz bude závisieť aj budúcnosť našej spoločnosti,“ uviedla vo svojom príhovore Turčanová.

Medzi dekorovanými učiteľmi bola Natália Savková zo Základnej školy (ZŠ) na Lesníckej ulici, ktorá svojím zanietením pre literárne a recitačné súťaže motivuje žiakov už 33 rokov. Pracovala ako redaktorka školského časopisu a podieľala sa na detskom rozhlasovom vysielaní, viedla školskú knižnicu a pravidelne sa podieľala na príprave kultúrnych programov v rámci mesta.

Vieru Hrabkovú, zástupkyňu riaditeľky ZŠ Československej armády, komisia ocenila za jej odbornosť, charizmu a vysoké pracovné nasadenie. Prezentovala školu na Sardínii a v Poľsku v rámci projektu Comenius – Partnerstvá škôl. Pripravuje žiakov na olympiády v dejepise a slovenskom jazyku. Významne sa podieľala na celomestskej akcii Školparáda.

Ocenenie si prevzala aj riaditeľka Materskej školy (MŠ) na Bratislavskej ulici Eva Semanová, ktorá sa zapojila do projektovej výzvy, výsledkom čoho je nové dopravné ihrisko v areáli škôlky. Zaslúžila sa tiež o zveľaďovanie interiéru a exteriéru MŠ. Riaditeľ ZUŠ J. Pöschla v Prešove Jozef Hrušovský je vnímaný ako vynikajúci manažér. Stál za vytvorením nových komorných a orchestrálnych zoskupení, prípravou, organizáciou a odbornou garanciou predstavení ako Cimbalová struna, Kytička domovine, tematicky ladenými koncertmi. Do hudobných a speváckych prezentácií zapojil veľa nadaných detí.

Medzi ocenenými bola aj kuchárka Viera Kočišová z MŠ Bernolákova, ktorá vlastní Rad zlatej varešky. Meno Evy Labudovej, vychovávateľky zo ZŠ Kúpeľná, je späté s pohybovým štúdiom Labi, v ktorom vychovala množstvo mažoretiek. K najväčším úspechom patrí vlaňajšia účasť súboru na majstrovstvách Európy a majstrovstvách sveta. Cenu si prevzala aj uznávaná diagnostička v oblasti autizmu Mária Miková, ktorá pracuje ako psychologička súkromnej spojenej školy. Zaslúžila sa tiež o vznik logopedickej školy.

Z ocenenia sa taktiež môžu tešiť aj Zdenka Švarná zo ZŠ Šrobárovej, ktorá má na starosti prácu so Školským parlamentom pri ZŠ Šrobárovej a funkciu predsedníčky ZO OZ na škole, Alena Tirpáková, učiteľka zo Súkromnej základnej školy DSA na Mukačevskej ulici, ktorá pôsobí aj ako členka poroty odbornej prózy Olympiády v slovenskom jazyku a dejepisu a ako členka poroty na okresných a krajských recitačných súťažiach, Danka Veselovská, zástupkyňa riaditeľky v MŠ Jurkovičovej, Ivona Uličná, riaditeľka MŠ Československej armády a Bernardína Kobulnická, kuchárka z MŠ Budovateľskej.

Cenu primátorky získala Elena Šimčíková, riaditeľka ABC – Centra voľného času. Je autorkou projektu Detskej športovej olympiády pre ZŠ, zorganizovala projekt na podporu prevencie kriminality, aktívne sa zapája do organizovania okresných a krajských kôl olympiád v biológii a geografii. Ocenenia všetkým laureátom odovzdali primátorka spoločne s predsedníčkou komisie školstva a telesnej kultúry Renátou Fedorčíkovou a vedúcim odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu mesta Jozefom Muránskym.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM