Ľubomír Hudačko Rôzne

Šikovný študent prešovskej priemyslovky: Martin na olympiáde dosiahol zlatý hattrick

Môžu byť na neho hrdí. Študent prešovskej priemyslovky dosiahol krásny úspech. Martin Sekera sa už tretíkrát stal víťazom Olympiády v nemeckom jazyku.

Ilustračný obrázok k článku Šikovný študent prešovskej priemyslovky: Martin na olympiáde dosiahol zlatý hattrick
2
Galéria
Zdroj: SPŠE Prešov

Naozaj veľmi pekný úspech. Martin Sekera ako študent 4. ročníka prešovskej Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej (SPŠE) sa stal v kategórii stredných odborných škôl víťazom celoštátneho kola Olympiády v nemeckom jazyku. To sa konalo v Bratislave.

Až 94 bodov

V spomínanej kategórii sa umiestnil počas svojho štúdia na SPŠE na prvom mieste v tomto celoštátnom kole už tretíkrát. Súťaž pozostávala z počúvania a čítania s porozumením, gramatického testu a ústnej časti, v ktorej študenti pracovali s obrázkom a viedli voľný rozhovor na zadanú tému. Z celkového počtu 100 bodov získal Martin 94 bodov. Pre samotného Martina a zároveň aj pre jeho školu je to obrovský úspech, keďže učiť sa nemecký jazyk a plynule v ňom komunikovať nie je jednoduché.

Samotný Martin nám porozprával svoje dojmy zo súťaže. „Na olympiáde som spoznal známe tváre súťažiacich, s ktorými som sa počas rokov spriatelil. Moja nálada ihneď stúpla a stres trochu opadol. Za posledné roky som sa naučil, že vnútorný pokoj človeka ovplyvňuje 70% jeho výkonu pri súťaži a iba 30% sú samotné vedomosti," hovorí šikovný študent.

Súťaž sa začala písomnou časťou, pri ktorej sa človek musí maximálne sústrediť, aby bol schopný zachytiť dôležité informácie. Po písomnej časti prišla na rad ústna.

„Pri rozprávaní som cítil, že som nervózny, no predsedníčka komisie bola taká ohúrená, až sa ma musela opýtať, ako som sa naučil tak dobre ovládať nemčinu. Po ústnej časti nasledoval obed a potom vyhodnotenie v Primaciálnom paláci, v ktorom sa napätie všetkých súťažiacich dalo priam krájať,“ pokračoval Martin.

Najkrajšie chvíle

Vyhlasovanie výsledkov každej kategórie postupuje vždy od posledného miesta až k prvému. Jeho meno zaznelo ako posledné. „Zaplavil ma pocit neuveriteľnej vďaky, šťastia, no zároveň aj mierneho smútku. Vďaka olympiádam som prežil tie najkrajšie chvíle v mojom živote a táto bola tá posledná a víťazná,“ hovoril úspešný študent. Za víťazstvo obdržal finančnú odmenu, študijné materiály a dary od sponzorov olympiády, no najväčší dar bolo podľa jeho slov víťazstvo samotné, ktoré by bez podpory svojich blížnych nikdy nedosiahol.

Martin potvrdzuje, že koľko rečí vieme, toľkokrát sme človekom. Cudzí jazyk podľa neho otvára v živote dvere, ktoré sú pre mnohých iných zatvorené. "Človek môže spoznávať nové kultúry, nových ľudí a nádherné krajiny bez toho, aby bola reč jeho prekážkou. Cesta k cudziemu jazyku si nevyžaduje nič iné iba čas. Kontakt s cudzím jazykom je to najviac, čo môžete urobiť, aby ste sa ho naučili. Sledujte filmy, čítajte, počúvajte nahrávky. Venujte sa cudzej reči každý deň aspoň 5 minút a ona si k vám nájde cestu tak, ako si našla ku mne,“ zakončil úspešný študent prešovskej priemyslovky.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM