Ľubomír Hudačko Kultúra

Premiérový fotowalk v Prešove viedol oceňovaný Ján Štovka: Záujemcom prednášal o nočnej fotografii

Nočný Prešov je projekt fotografa Jána Štovku, ktorého názov si požičal aj pre prvý fotowalk. Profesionálni, aj amatérski fotografi sa stretli v metropole Šariša, aby spoločne odhaľovali umelecké zákulisie nočnej fotografie.

Ilustračný obrázok k článku Premiérový fotowalk v Prešove viedol oceňovaný Ján Štovka: Záujemcom prednášal o nočnej fotografii
Zdroj: Dnes24.sk

Držiteľ honoru Master Qualified European Photographer a viacerých prestížnych svetových cien sa nechal inšpirovať podobnými neformálnymi stretnutiami, aké sú medzi fotografmi v zahraničí bežné.

Nočná fotografia

„Mnohí komunikujeme medzi sebou len cez sociálne siete, ale nič nenahradí osobný kontakt. Cieľom je v uvoľnenej atmosfére diskutovať o tom, čo máme spoločné, čo nás baví, a to je v tomto prípade fotografia,“ vysvetlil na úvod Ján Štovka. Témou premiérového fotowalku v Prešove bola nočná fotografia. O jej špecifikách Štovka prednášal. Ako dodal, k svojim skúsenostiam sa prepracoval postupne a pracne, no získané know-how ponúkol bezprostredným spôsobom.

„Ľudia si často narpíklad na dovolenkách robia nočné fotografie, lebo sa im páči, čo vidia pred sebou a chcú si túto spomienku uchovať. Potom prídu domov a sú sklamaní, pretože zábery sú rozmazané. Tak som sa im snažil vysvetliť, ako musia fotiť, aby sa im fotky podarili,“ uviedol Štovka.

Nočná fotografia má prísne zákonitosti, ktoré musí fotograf ovládať, aby dokonalým spôsobom zachytil magický okamih, aký vytvára noc pri hre tmy so svetlom. „Hovorí sa, že noc má svoje čaro, ktoré skryje veľa škaredého a zlého. Našťastie, naše mestá s ich dominantami sú už celkom pekne osvetlené, navyše vždy sa snažím fotiť tak, aby ľudia mali pocit, že to ani nie je na Slovensku, lebo naozaj máme čo svetu ponúknuť,“ pripomenul Štovka.

Zoznámili sa na facebooku

Hosťami fotowalku bola kapela Peter Bič Project. Keďže Štovka je dvorným fotografom kapely, jej členovia prijali jeho pozvanie bez váhania. Gitarista Peter Bič priznal, že hoci má doma slušnú výbavu na fotenie, venuje sa mu iba sporadicky. O to viac si však váži Janovu prácu, s ktorým sa zoznámil prostredníctvom Facebooku a profesionálna komunikácia medzi nimi nakoniec prerástla do priateľstva.

„Na vlastnej koži som si skúsil, že fotenie je tvrdá práca so svetlom, bleskom a najmä objektom, ktorý fotíme, a na to je potrebné mať aj talent, iba drahá výbava nestačí. Preto obdivujem Jánovu prácu. Pre mňa je to jeden z málo fotografov, ktorý fotí bez zbytočných póz a výsledok je skvelý. Nemám totiž rád, keď sa musím tváriť neprirodzene, ale Jano pracuje spontánne bez toho, aby sme museli rozmýšľať nad tým, ako by sme v tej chvíli mali tváriť,” dodal s úsmevom Bič.

Čítajte viac o úspechoch Prešovčana Jána Štovku!

Ján Štovka zaznamenal s týmto záberom obrovský úspech!

Zdroj: Imrich Makó/grand studio

Čiernobiela fotografia: Tono Retter/Farebná fotografia: Scot Scott

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM