Ľubomír Hudačko Rôzne

Predstaničný priestor v Prešove chce mesto zrekonštruovať: Pozrite si VIZUALIZÁCIE

Prešovská radnica má v pláne rekonštrukciu predstaničného priestoru na Masarykovej ulici. Prinášame vám vizualizácie, ako by po obnove mal vyzerať.

Ilustračný obrázok k článku Predstaničný priestor v Prešove chce mesto zrekonštruovať: Pozrite si VIZUALIZÁCIE
4
Galéria

Mesto Prešov chce zrekonštruovať predstaničný priestor na Masarykovej ulici s cieľom zvýšenia bezpečnosti. Projekt je obsahovo zameraný na tie aktivity, ktoré umožňujú čerpať financie z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Čo je prioritne v pláne?

„Ide o prestupný uzol, kde je našim cieľom zvýšenie bezpečnosti, preto sme pripravili projekt, ktorým budeme vedieť odstrániť tento "čierny bod“ v Prešove," povedala primátorka. Rozsah a konkrétne aktivity projektu sú limitované výzvou a možnosťou čerpania finančných zdrojov z uvedeného operačného programu.

Podľa stanoviska prešovskej radnice sa prioritne plánuje rekonštrukcia pešieho podzemného podchodu (konštrukčných vrstiev a opatrenia na zvýšenie bezpečnosti chodcov a cyklistov), plánuje sa aj rekonštrukcia priestoru súvisiaceho s prestupným uzlom – bezbariérové rampy, schody, eskalátory, výťahy, vodiace línie pre zrakovo postihnutých a kamerový systém.

„Ďalšou dôležitou stránkou projektu je rekonštrukcia zastávok a zastávkového priestoru vrátene prvkov drobnej infraštruktúry, ako aj zavedenie inteligentného informačného systému, softwérového aj hardwérového vybavenia a prepojenia informačného systému autobusovej, železničnej stanice so systémom MHD,“ uviedla hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Predbežné odhadované náklady

To podľa hovorkyne predpokladá aj vybudovanie inteligentných zastávok s prenosom údajov a hlasu. „V rámci projektovej dokumentácie je riešené aj vymedzenie koridoru pre obojstranné samostatné cyklistické komunikácie a odstavné zariadenia pre bicykle (Bike&Ride) či vymedzenie koridorov pre krátkodobé státie automobilov (Kiss&Ride). Predbežný odhadovaný náklad je 1,6 – 2 milióny eur, presný objem financií bude možné jednoznačne vyšpecifikovať až po dopracovaní tzv. realizačnej projektovej dokumentácie,“ pokračovala Kmetóny Gazdová.

Peniaze chce mesto podľa hovorkyne čerpať prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu, zameraného na zvyšovanie atraktivity a konkurencieschop­nosti verejnej osobnej dopravy. Obsah projektu posudzovali podľa stanoviska prešovskej radnice odborníci z Ministerstva dopravy a regionálneho rozvoja SR, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Jaspers (poradný orgánom pre čerpanie zdrojov z EÚ pre oblasť dopravy).

Ich stanovisko k pripravovanému projektu bolo pozitívne. „Mesto Prešov má záujem čím skôr spracovať Žiadosť o nenávratný finančný príspevok a začať realizáciu ešte v roku 2017,“ zakončila Kmetóny Gazdová. A ako priestor by mal v budúcnosti vyzerať? To si už môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

V pláne je obnova predstaničného priestoru v Prešove: Takto má po novom vyzerať
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM