Kultúra

Posledná premiéra sezóny v prešovskom DJZ: Je ňou známa Shakespearova hra

Diváci sa môžu tešiť na ľúbostné zápletky, intrigy, kde sa spriadajú úskoky a plány. Poslednou premiérou DJZ v aktuálnej sezóne bude Shakespearova hra.

Ilustračný obrázok k článku Posledná premiéra sezóny v prešovskom DJZ: Je ňou známa Shakespearova hra
Zdroj: TASR

Poslednou premiérou Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove v aktuálnej sezóne bude hra Williama Shakespeara Veselé panie z Windsoru.

Komédia

„Snažíme sa mať repertoár bohatý, aby naozaj oslovil čo najširšiu divácku obec a k tomu Shakespeare patrí. Vždy hľadáme tituly, ktoré dotvárajú celý náš repertoár. Máme hry vážne a máme hry veselé. Tentoraz sme sa rozhodli pre Shakespeara a komédiu, predsa len tie jeho vážne hry sú veľmi dramatické a krvavé. Možno raz sa aj na Macbetha dáme,“ povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii riaditeľ DJZ Ján Hanzo.

Režisérka Mariana Luteránová uviedla, že diváci sa môžu tešiť na ľúbostné zápletky, intrigy, kde sa spriadajú rôzne úskoky a plány. „Každý má svoj plán, nie každému vyjde,“ doplnila. Náročnou počas prípravy bola podľa nej záverečná scéna v lese, počas ktorej mučia rytiera Johna Falstaffa. „Je tam živý spev, pohyb, veľmi veľa faktorov, ktoré je potrebné zosúladiť,“ skonštatovala Luteránová.

Hudba od Mikulčíka

Hudbu k hre zložil Kamil Mikulčík. „Vymysleli sme nejaké predelové songy. Zhudobnil som to, skomponoval a museli sme veľa korepetovať, aby sme to naskúšali. Ide o to, že žáner, ktorý je bez nástrojov, je dosť ťažký sám o sebe, aby ľudia ladili na nič vlastne, len sami na seba. Je potrebné byť okamžite pripravený ladiť a intonovať a zároveň používať hudbu v priestore in medias res,“ dodal Mikulčík. Premiéra hry bude v piatok 22. júna v Historickej budove DJZ.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM