Správy

Poslanci schválili rozpočet: V akej výške poputujú peniaze v roku 2024 na školy a dopravu?

Oproti tohtoročnému rozpočtu ide o nárast o viac ako 14 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili rozpočet: V akej výške poputujú peniaze v roku 2024 na školy a dopravu?
Zdroj: Dnes24.sk

S rozpočtom viac ako 123 miliónov eur bude v roku 2024 hospodáriť mesto Prešov. Na zasadnutí ho schválili mestskí poslanci.

Hlavný kontrolór mesta Alexander Ernst predložený rozpočet bez úprav a prepracovania schváliť neodporúčal. Poukázal na nadhodnotené príjmy a tiež nie sú podľa neho pokryté výdavky, ktoré mesto musí zabezpečiť.

Primátor upokojuje

Podľa primátora mesta Prešov Františka Oľhu nie sú niektoré položky rozpočtu kryté tak, ako by si mesto predstavovalo.

„Rozpočet je nastavený tak, že nám umožňuje aj napriek zápornému stanovisku hlavného kontrola prevádzkovať mesto a zabezpečiť základné služby pre obyvateľov. Chcel by som ich upokojiť, že aj napriek tomu, že vidíme zlú situáciu v iných krajských mestách, kde sa možno rozhodujú, že nebudú kosiť alebo nebudú odhŕňať sneh, alebo niečo iné, v Prešove toto zatiaľ nehrozí,“ povedal Oľha.

Mestu na plánované aktivity, ako sú napríklad opravy mostov či infraštruktúra, chýba podľa neho v rozpočte približne desať až 12 miliónov eur.

Daňové príjmy sú na úrovni 67 miliónov eur. Výnos dane z príjmov poukázaný územnej samospráve je na úrovni 48,2 milióna eur. Kapitálové príjmy sú predpokladané na úrovni 3,4 milióna eur a bežné transfery v rámci verejnej správy na 25,4 milióna eur.

Rozpočet ráta v roku 2024 aj s úverom vo výške takmer päť miliónov eur na investičné akcie mesta Prešov a miliónovým úverom od Štátneho fondu rozvoja bývania na rekonštrukciu Zariadenia pre seniorov Cemjata.

Najviac pôjde na školy

Výdavky sú plánované v celkovej výške 78,9 milióna eur v 17 programoch. Po započítaní výdavkov základných škôl, materských škôl a zariadenia pre seniorov ide vo výdavkovej časti celkovo o sumu 123 miliónov eur. Najviac financií, takmer 40 miliónov eur, pôjde na školy.

Na dopravu 12 miliónov a životné prostredie viac ako desať miliónov eur.

Ďalej na ľudské zdroje, strategický rozvoj a vzdelávanie po 9,4 milióna eur. Na šport je vyčlenených 8,5 milióna eur, pričom väčšia časť pôjde na výstavbu futbalového štadióna Futbal Tatran Aréna. Za prijatie predloženého rozpočtu na rok 2024 hlasovalo 19 z 21 prítomných poslancov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM