Správy

Poslanci PSK schválili štvrtú zmenu rozpočtu: Došlo aj k netradične veľkej úprave

Rozpočet bežných výdavkov zastupiteľstvo PSK upravilo na sumu viac ako 212 miliónov eur. Ide o štvrtú zmenu rozpočtu, schválili ju prešovskí krajskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci PSK schválili štvrtú zmenu rozpočtu: Došlo aj k netradične veľkej úprave
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

Dôvodom sú podľa vedúcej odboru financií Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Dagmar Olekšákovej investičné akcie, ktoré sú potrebné na rozvoj a chod inštitúcií v Prešovskom samosprávnom kraji.

Príjmy a výdavky

Bežné príjmy sa zvyšujú na 216, 80 milióna eur. Príjmy kapitálového rozpočtu ostávajú v nezmenenom objeme, a to v sume viac ako 2,3 milióna eur. Rozpočet bežných výdavkov zastupiteľstvo PSK upravilo na sumu viac ako 212 miliónov eur.

Kapitálové výdavky dosiahnu necelých 71 miliónov eur.

Kým príjmové finančné operácie sa zvýšia o 5,3 milióna eur na 67,6 milióna eur, výdavkové operácie sa nemenia.

Netradičná úprava

„Celková zmena rozpočtu v kapitálovej časti je vo výške 5,4 milióna eur a týka sa všetkých oblastí financovania. Kultúry, sociálnej oblasti a, samozrejme, škôl a ciest, to znamená financií na Správu a údržbu ciest (SÚC) PSK. Zmena rozpočtu sa tak trochu netradične týkala aj veľkej úpravy vo výške skoro 1,7 milióna eur na projektovú dokumentáciu,“ uviedla Olekšáková s tým, že PSK chce byť pripravený na prichádzajúce zdroje z Európskej únie.

„Predovšetkým, čo sa týka plánu obnovy z prostriedkov v rámci novej inciatívy React EU. Potrebujeme mať dostatočnú zásobu projektových dokumentácií tak, aby sme vedeli vysúťažiť obstarávateľov. Samozrejme, predtým sa ešte úspešne prihlásiť do projektových zámerov, byť v nich úspešní a zrealizovať investičné zámery do konca roka 2023, čo je naozaj veľmi krátka doba. Poslanci schválili projektové dokumentácie pre oblasť školstva, kultúry a sociálneho zabezpečenia,“ vysvetlila Olekšáková.

Dôležitá výpomoc

V bežnej časti rozpočtu kraja boli podľa jej slov zvýšené finančné prostriedky vo výške 500 000 eur pre sociálne zariadenia.

„K polroku bola zamestnancom týchto sociálnych zariadení vyplatená odmena, finančné prostriedky takmer vo výške 900 000 eur. Táto oblasť sa vyčerpala, preto sme potrebovali doplniť finančné zdroje. Dôležitou finančnou výpomocou alebo injekciou pre SÚC PSK je suma 1,5 milióna eur, ktorú potrebuje predovšetkým na výdavky, ktoré vznikli pri povodniach, aj na realizáciu bezpečno-technických opatrení na cestách,“ povedala Olekšáková.

Zdroje na úpravu rozpočtu čerpali podľa jej slov z rezervného fondu, ktorý po úprave bude vo výške 14 miliónov eur.

Lepšia situácia

„Tieto finančné prostriedky si už nechávame na vykrytie výdavkov rozpočtu na budúci rok. Ďalšie finančné prostriedky, ktoré sme mohli použiť a zapojili sme ich do rozpočtu, súvisia s tým, že sme zvýšili položku daň z príjmov fyzických osôb. Pôvodnú sumu 136 miliónov eur sme upravili na sumu 125 miliónov eur. Situácia sa vyvíja lepšie, dúfame, že to vydrží do konca roka. Bolo možné, aby sme zapojili do rozpočtu dva milióny eur, takže v rozpočte je rozpočtovaná suma dane z príjmov fyzických osôb vo výške 127 miliónov eur. Veľmi nám to pomohlo,“ dodala Olekšáková.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM