Komunálne voľby

Politológ o primátorke: Odstúpenie? Zákonný dôvod nie je, nenesie politickú zodpovednosť

Gabriel Székely vraví, že udalosť môže mať vplyv na psychickú pohodu a zdravotný stav. Môže sa to odzrkadliť na výkone funkcie a schopnostiach zastávať mandát.

Ilustračný obrázok k článku Politológ o primátorke: Odstúpenie? Zákonný dôvod nie je, nenesie politickú zodpovednosť
Foto: Ľubomír Hudačko

Ako môže udalosť tragická udalosť po streľbe syna primátorky ovplyvniť ďalšie pôsobenie Andrey Turčanovej na úrade v Prešove? Pýtali sme sa politológa Gabriela Székelyho z Inštitútu politológie FF PU v Prešove.

Vplyv na pohodu

„Záleží od toho, z akej perspektívy sa na túto otázku pozrieme. Jedna vec je, ako situáciu vyhodnocuje samotná primátorka s členmi najbližšej rodiny. Táto udalosť môže mať vplyv na psychickú pohodu a zdravotný stav. To sa napokon môže odzrkadliť aj na výkone funkcie a schopnostiach naďalej zastávať mandát, ktorý dostala od svojich voličov,“ vysvetlil pre presov.dnes24.sk.

Ako štatutár, resp. predstaviteľ mesta primátor reprezentuje mesto ako celok, je jeho najvyšším výkonným orgánom a to bez ohľadu na stranícku príslušnosť či preferencie voličov, t. j. kto primátorku volil alebo nevolil.

Únava materiálu

„Zastupuje všetkých občanov mesta. Udalosť mohla do určitej miery negatívne ovplyvniť nielen „imidž“ rodiny, ale aj obraz mesta navonok. Je však evidentné, že vo funkcii naďalej zostáva a nič nenasvedčuje o opaku. Predpokladám, že volebné obdobie „dotiahne do konca“. Druhá vec je, ako situáciu vyhodnocujú ostatné subjekty, širšia verejnosť mimo mesta, občania mesta Prešov, voliči primátorky, poslanci a stranícka centrála KDH. Je zrejmé, že táto heterogénna skupina má a bude mať na záležitosť rozdielne názory. Miera vplyvu týchto skupín na ďalšie pôsobenie primátorky vo funkcii je odlišná,“ povedal ďalej Székely.

Otázku, akú šancu by mala vo voľbách 2022, ak by opäť kandidovala Székely považuje za veľmi hypotetickú.

„Do komunálnych volieb ostáva ešte niekoľko mesiacov a postupne sa rozbehne aj predvolebná kampaň, ktorá môže skĺznuť aj do silnej konfrontačnej roviny. Rozhodujúce sú vždy hlasy voličov v deň volieb, nie predvolebné šance či prieskumy. Volebná podpora KDH bola v meste Prešov vždy vysoká, avšak, hovorí sa už o „únave materiálu“, resp. potrebe zmeny či novej vízie pre mesto,“ vymenoval politológ.

Ďalšie správy k téme streľby policajta Martina:

Z vyjadrení, ktoré primátorka prezentovala je podľa neho zrejmé, že opätovnú kandidatúru v najbližších voľbách do orgánov samosprávy obcí nezvažuje. „Hoci reálnu šancu na znovuzvolenie nemožno vylúčiť, všetky doterajšie indície ukazujú, že v Prešove dôjde k personálnej obmene,“ myslí si ďalej Székely.

Nedáva to dôvod

Po tragédii sa rozmnožili hlasy Prešovčanov, či by nemala primátorka kvôli tejto udalosti odstúpiť z funkcie.

„Zotrvať naďalej vo verejnej volenej funkcii s týmto bremenom nebude najľahšie. Obzvlášť v čase, keď je v spoločnosti hmatateľné napätie či nervozita, neraz aj hystéria a mediálny lynč,“ povedal ďalej politológ s tým, že kompetencie jej zostávajú, spoluzodpovednosť za riadenie mesta taktiež.

„Avšak samotná tragická udalosť ešte nedáva zákonný dôvod pre odstúpenie z funkcie. Primátorka v tomto prípade nenesie politickú ani právnu zodpovednosť za konanie svojho syna, ktorý je dospelým človekom. V prípade odstúpenia z funkcie by išlo predovšetkým o rozhodnutie z osobných dôvodov,“ dodal na záver pre presov.dnes24.sk.

ilustračné foto

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM