Ľubomír Hudačko Rôzne

Peter Himič spomína na divadlá aj lokality v Prešove: Roky som obchádzal stromoradie

Riaditeľom divadla v Košiciach sa stal v mladom veku, viedol ho 20 rokov. Peter Himič zaspomínal aj na svoj vzťah k prešovskému divadlám či stromoradiu.

Ilustračný obrázok k článku Peter Himič spomína na divadlá aj lokality v Prešove: Roky som obchádzal stromoradie
Zdroj: TASR

Divadelný vedec, alebo ak chcete teatrológ, ktorý sa špecializuje na dejiny slovenského divadla. Napísal aj knihu Dejiny prešovského divadla a v mladom veku sa stal riaditeľom Štátneho divadla v Košiciach.

Vtedy to bolo zvláštne

„Košické divadlo je druhé najväčšie v krajine, takže to, samozrejme, nebolo jednoduché,“ prezradil pre náš web Prešov 24 Peter Himič.

Zaujímalo nás, ako túto skutočnosť zobrali jeho starší kolegovia. „Kolegovia z Činohry ma poznali, z dabingov napríklad. Tam to bolo normálne. Ostatní boli, pochopiteľne, trochu zaskočení. No s tým sa musí rátať. Vtedy to bolo zvláštne, ale dnes to už nie je raritné,“ vysvetlil.

Himič ho viedol ešte donedávna. Po dvadsiatich rokoch bol z tejto funkcie odvolaný.

„Nie je to otázka krivdy, pretože mi končila zmluva. Končila aj iným riaditeľom a ja som bol jediný, ktorému nebola predĺžená. To je z právneho hľadiska v poriadku. Myslím, že to má dva rozmery – odborný, ten je veľmi dôležitý.“

„Tam neboli žiadne relevantné výčitky, divadlo bolo v pluse, malo ocenenia a ten vývoj je zrejmý. A potom je rozmer morálny,“ rozhovoril sa pri vážnejšej téme.

Nie je zatrpknutý

Ministerke kultúry povedal, čo sa mu nepáči. „Ministerstvo nenašlo po dvadsiatich rokoch odvahu na rozlúčku. Človek má predsa prísť pred zamestnancov a poďakovať im. Kolega mi povedal, že to nie je urážka len mňa, ale urážka celého divadla. Pretože sa so mnou nemali právo rozlúčiť.“

„Akoby sme boli len sluhovia na panských dvoroch – to je veľmi smutné. Samozrejme, že ma to zamrzelo. Keby sa so mnou rozprávalo, tak navrhnem, aby ma nechali do konca roka, urobil by som ešte festival a potom nech príde nový riaditeľ. Bolo to veľmi zvláštne a ono sa ukáže, prečo sa to tak odohralo. To sa neodohralo len tak, to musí mať nejaký dôvod,“ povedal nám.

Himič prízvukuje, že nie je zatrpknutý a voči ministerke nemá žiadnu zášť. „Robím si svoju profesiu a možno je naozaj aj čas, aby prišiel niekto iný, veď 20 rokov je dosť dlhá doba. Ak som však raz minister, alebo riaditeľ, malo by to mať aj štábnu kultúru. Vo svete to tak nefunguje,“ vraví rozhodne.

Prešovčan sa venuje aj dabingu, najviac prírodopisným dokumentom. A najznámejšiu postavu, ktorú daboval, bola vo filme Americká krása.

„Hlas som tam prepožičal K. Spaceymu. Ale už je to predabované, keďže práva na film kúpila iná televízia,“ hovorí zaujímavosť. Daboval aj Jonathana Creeka v detektívnom seriáli.

Odkedy mu zomrela mama, rodičov už v Prešove nemá. Žil tu do 31 rokov, dnes sem chodí pomenej, ale má tu veľkú rodinu. Narodil sa mu tu aj syn.

Nebol na stromoradí

„A obľúbené miesta? Centrum mesta bolo vždy obľúbené, to okolie divadla a tzv. Korzo, ktoré tam bolo. Ja som vyrastal na sídlisku II pri Centrále. Z detstva si pamätám Kolmanovu záhradu, Kalvária je klasika. Ale je zaujímavé, že nikdy v živote za 31 rokov som nebol na stromoradí. To je strašné. Len som ho obchádzal okolo, pritom je to fantastický priestor,“ smeje sa pri tejto spomienke.

V čase nášho rozhovoru sľúbil, že sa pôjde pozrieť aj do skladu hudby. Rodák z metropoly Šariša prezradil tiež svoj vzťah k ďalším miestam v Prešove, napríklad k Divadlu Jonáša Záborského.

Akademický Prešov a DAD

„Je to moje rodné divadlo, poznám sa s hercami, aj so staršou partiou. V 90. rokoch som jeho činnosť sledoval intenzívnejšie, dnes je to v menšej miere. Ale budem ho sledovať zase viac,“ doplnil.

Najviac spojený s jeho divadelnou históriou je však Akademický Prešov, od 16-tich rokov začal hrať v súbore Karola Horáka a bol aj asistentom.

„A veľmi intenzívny vzťah som mal aj k Divadlu Alexandra Duchnoviča, hoci nie som Rusín. Tam sa nachádzal Bufecik, čo bol priestor, kde moja generácia divadelníkov vyrastala. To bolo neopakovateľné v rámci celého Slovenska, nielen v Prešove,“ zaspomínal v našom rozhovore na úplný záver.

V obrazoch si pozrite aj snímky na generálnu skúšku muzikálu Sugar v prešovskom DJZ. Kliknite si fotogalériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM