Iné športy

Paralympionik Miroslav Haraus z Ľubovca: Na majstrovstvách sveta získal tri medaily

Paralympíjsky zjazdový lyžiar Miroslav Haraus pokračuje v zbieraní vzácnych kovov z vrcholových podujatí. Pribudli mu ďalšie tri medaily.

Ilustračný obrázok k článku Paralympionik Miroslav Haraus z Ľubovca: Na majstrovstvách sveta získal tri medaily
5
Galéria
Zdroj: archív Miroslava Harausa

Majstrovstvá sveta v zjazdovom lyžovaní zdravotne znevýhodnených športovcov priniesli úspech aj Miroslavovi Harausovi – jednému z najúspešnejších paralympíjskych zjazdárov. Tento rok boli netradične v Slovinsku aj v Taliansku.

Obnovila sa bolesť chrbta

Na Slovensko sa tridsaťtriročný pretekár Miroslav Haraus vracal so zmiešanými pocitmi. „Preteky a môj výkon ovplyvňovali rôzne faktory, čo sa aj prejavilo na výsledkoch. Technické disciplíny boli fajn, pretože bolo skvelé počasie a organizátori pripravili podložku, ktorá mi vyhovovala, takže sa mi dobre pretekalo," hovorí Miroslav Haraus o slovinskej zjazdovke v Kranjskej Gore, kde získal striebornú medailu v slalome.

Rýchlostne disciplíny v Sella Nevea v Taliansku už Miroslavovi Harausovi nevyšli podľa predstáv. Podpísala sa pod to nečakaná bolesť chrbta z minulosti, ktorá sa mu prejavila počas tréningu. „Vyzerá to tak, že to boli problémy z mäkkej postele, našťastie sme mali niekoľko dní na oddych, kde som regeneroval,„ vysvetľuje. Taliansku zjazdovku nahusto pokryl sneh, „a to nevyhovuje môjmu štýlu lyžovania, pretože mám radšej tvrdé a ľadové zjazdovky,“ dodáva. Aj napriek tomu získal z rýchlostných disciplín dve bronzové medaily (Super G a super kombinácia).

Na majstrovstvá sveta išli Miroslav Haraus vo svojim navádzačom Marošom Hudíkom s očakávaniami dobrých výsledkov.

Išiel aj cez bolesť

„Išli sme s tým, že máme natrénované a spravíme dobrý výsledok. Pokiaľ ma nezaskočili zdravotné problémy, ktoré som sa snažil eliminovať a tlmiť tabletkami. Išli sme do jazdy aj cez bolesť, ale keď je tam adrenalín, človek ju až tak necíti a keď získame medailu, sme šťastní," dodáva s úsmevom Haraus, ktorý opäť triumfoval vo svojich obľúbených disciplínach.

Zjazdoví lyžiari aktuálne pokračujú v pretekoch Svetového pohára vo Veysonnaz vo Švajčiarsku, koncom februára nasleduje Európsky pohár v chorvátskom Zagrebe. V marci ich čakajú ďalšie preteky v Španielsku a vo Francúzsku.

Miroslav Haraus má 33 rokov a pochádza z Ľubovca (okres Prešov). Preteká v kategórii B2 zrakovo znevýhodnení s navádzačom Marošom Hudíkom. Absolvoval už štyri paralympiády: v Turíne sa umiestnil piaty, vo Vancouveri získal dve bronzové medaily, v Sochi jednu striebornú a v PyeongChangu okrem jedného štvrtého miesta v obrovskom slalome vybojoval bronz v Super G a zlato v super kombinacii, čo bol jeho najväčší úspech v športovej kariére. Okrem toho sa zúčastňuje Európskych a Svetových pohárov. V sezóne 2016/2017 obsadzoval prvé miesta v celkovom poradí slalomu a Super G a získal aj veľký glóbus. V roku 2015 bol majstrom sveta v super kombinácii a priniesol si aj jedno striebro a dva bronzy.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

foto: archívne

Skvelé výkony šikovného lyžiara: Miroslav z okresu Prešov získal cenné kovy
5
Galéria
Zdroj: archív Miroslava Harausa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM