Ľubomír Hudačko Kultúra

Otvorené priznanie Prešovčanov Chiki liki tu-a: Nehrali sme už mesiace, máme stres!

Dvadsať rokov na scéne oslávia ako sa na kapelu patrí, teda koncertmi. Prešovčania z Chiki liki tu-a sľubujú, že na nich budú bez ohňostroja a bez Lúčnice. Priznávajú, že majú stres a spomínajú na prvé festivaly.

Ilustračný obrázok k článku Otvorené priznanie Prešovčanov Chiki liki tu-a: Nehrali sme už mesiace, máme stres!
Zdroj: Dnes24.sk

Zatiaľ kým na Slovensko dorazia výlisky novej platne Slzy tvý mámy, Šedivý a spol., pustia sa hudobníci do nácviku nového koncertného programu.

Vystúpia bez Lúčnice

„Máme trochu stres, pretože sme poriadne nehrali od októbra kvôli prípravám nového albumu a nehrať päť mesiacov, je pre nás nepoznaný zážitok. Koncerty budú zaujímavé hlavne tým, že odznejú nové pesničky a či chystáme špeciálny program? Je lepšie odpovedať na otázku, čo tam určite nebude a to vieme presne. Vystúpime bez ohňostroja aj Lúčnice,“ pozýva Martin Višňovský do klubov.

Prešovčania vyrazia na turné hneď 3.marca, čiže deň po vydaní novej nahrávky. V pláne je tento rok hneď niekoľko vecí a 20 rokov od založenia kapely oslávia hudobníci priebežne počas celého roka. „Nová platňa je len ťažký úvod, hlavnejšie finále príde na jeseň a v decembri nás čaká naozajstná oslava.“

Nechceli im požičiať šľapku

Ako si spomínajú na začiatky festivalov v našich končinách? „Zvláštne. Keď festivaly začínali, väčšinou sme prišli a neboli bubny, to bola základná vec a keď náhodou boli, tak nikto nechcel požičiať rytmičák. A keď si ho náhodou mal, nikto nechcel požičiať šľapku, po bratislavsky pedál. Technicky to bol na pódiu vždy prúser, ale ľudsky to bolo neuveriteľné. Záujem ľudí bol podľa neho neskutočný a neboli zvyknutí na tú slobodu ako teraz, keď človek príde na koncert a vie čo by mal približne robiť.

„Vtedy to nikto netušil, pretože tancovať bolo dovtedy zakázané a podobne. Tá generácia ľudí sa učila ako sa chovať. Bola to neskutočná energia, naozajstná bomba. To bol začiatok, vďaka ktorému sme aj my boli schopní presadiť sa a hrať na ďalších podujatiach aj napriek tomu, že sme nemali pesničku v rádiu,“ spomína Martin Višňovský. Ďalší organizátori ich potom pozvali, keď uvideli, že dokážu ľudí zabaviť z prvého počutia.

Diali sa tam psychopatické veci

Festivaly ako Szigeth či Trutnov absolvovala kapela aj päťkrát. Prvý veľký festival odohrali Chiki Liki Tu-A pre dvetisíc ľudí, volal sa Alternatívne Leto v Revišti. „To už bol festival, ktorý bol OK. Zákonom festivalu bolo, že sa hrá na jednom pódiu, každý mal síce len tridsaťpäť alebo štyridsať minút, ale vystupovalo strašne veľa kapiel za sebou a to ten mix bol veľmi zaujímavý. My sme vyfasovali hneď piatok medzi desiatou a jedenástou večer a dvetisíc undergrounďákov okamžite vedelo, o čo ide,“ hovorí hudobník. Kapela vedela, že zahraničné festivaly sú veľké akcie, ale Sziget bol pre nich niečo totálne neznáme.

„Trutnov je undergroundový asi ako Revište a dejú sa tam psychopatické veci, ktoré sú neskutočné. Kým sme neprišli prvýkrát na Sziget, netušili sme čo obnáša festival. Tým, že sme do toho vbehli tak mladí, jediná šanca bola odohrať koncert," poznamenal.

Hudobník priznával, že dostať sa dnu bola riadna zábava. „Predstavte si stotisíc ľudí, my na Škode 105 a samý Maďar. Pre nás kláda a totálne peklo. Ale väčšinou vždy trafíš. K pódiu sme sa dostali na poslednú chvíľu, hoci sme v areáli boli dlhšie. Ale dobre, všade sme hrali viackrát a tým to nie je spomienka, že si tam bol iba raz. Sziget päťkrát, Trutnov päťkrát, na každé podujatie máme spomienky, ktoré sú dlhodobé,“ dodal Višňovský. S novým programom odohrá Chiki Liki Tu-A šestnásť koncertov na Slovensku. V kluboch predstavia hlavne nové skladby v priebehu marca a apríla.

Čítajte viac informácií o novom albume Chiki liki tu-a!

foto: Jaris

Informácie redakcii sprostredkoval Edo Kopček

Chiki liki tu-a a ich piesne: Na tieto sa nezabúda
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM