Ľubomír Hudačko Rôzne

Otázky, na ktoré ste možno nepoznali odpoveď: Riaditeľ Janus o pravidlách v MHD

Náš seriál o pravidlách v prešovskej MHD má ďalšiu časť. Riaditeľa Dopravného poniku sme sa pýtali otázky na témy, na ktoré ste možno nepoznali odpoveď.

Ilustračný obrázok k článku Otázky, na ktoré ste možno nepoznali odpoveď: Riaditeľ Janus o pravidlách v MHD
Zdroj: TASR

Poznáte to. S vodičom sa počas jazdy v prešovskej MHD niekto rozpráva a ten mu chtiac-nechtiac musí odpovedať. Či ide o kolegu, alebo o cestujúceho. Môže sa však cestujúci rozprávať s vodičom? Kto má na to právo a je vôbec niekto taký?

Nehovorte s vodičom

Na to sme sa pýtali riaditeľa prešovského Dopravného podniku Petra Janusa. „Štandardne platí – za jazdy nehovorte s vodičom. Rozptyľuje to jeho pozornosť a sústredenosť na jazdu, pri ktorej je zodpovedný za cestujúcich vo vozidle. A pri státí cestujúceho v priestore pri vodičovi dochádzka k bráneniu vo výhľade vodiča,“ vysvetlil riaditeľ a dodal, že o tomto pravidle hovorí aj prepravný poriadok MHD v Prešove.

„Vodiči sú na to priebežne upozorňovaní a platí to aj pre vodičov – kolegov, ktorí sa prepravujú ako cestujúci,“ poznamenal ďalej.

Nepísané pravidlá

Zaujímalo nás ale aj to, či v prípade cestovania platí nepísané pravidlo, že 10 minútový lístok obsahuje ešte jednu bonusovú minútu navyše. Vie nám teda revízor odpustiť aj 11 minútové cestovanie? „V preprave cestujúcich platí prepravný poriadok a tarifa MHD. Neplatia a ani nikdy neplatili žiadne nepísané pravidlá,“ zakončil jednoznačne Janus.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM