Ľubomír Hudačko Rôzne

Aj takéto situácie môžete zažiť v prešovskej MHD: Riaditeľ Janus o tom, ako reagovať!

Na otázky, ktoré budú zaujímať cestujúcich prešovskou MHD nám odpovedal riaditeľ Dopravného podniku Peter Janus. Dotkli sme sa nejednej dôležitej témy.

Ilustračný obrázok k článku Aj takéto situácie môžete zažiť v prešovskej MHD: Riaditeľ Janus o tom, ako reagovať!
Zdroj: TASR

Viete si poradiť v situácii, keď stojí autobus v zápche a vám ubúda čas platnosti označeného cestovného lístka? To, či potrebujete nový lístok, hoci podľa grafikonu stačí x-minútový, ale aj na to, aké kroky môže revízor v autobuse vykonať, sme sa opýtali riaditeľa Dopravného podniku v Prešove Petra Janusa.

Spoj v zápche

„Ak autobus stojí v zápche, môžu nastať dve situácie. Ak máte označený cestovný lístok na jednu cestu a neprestupovali ste na iný spoj, v takom prípade sa platnosť cestovného lístka posudzuje podľa cestovného poriadku. Ak teda máte označený správny cestovný lístok a v dopravnom prostriedku ste strávili viac času, ako je vyznačená platnosť kvôli zápche, dopravnej nehode či svetelnej signalizácii, ďalší cestovný lístok neoznačujete,“ uviedol pre Prešov 24 Janus.

Ako ďalej pokračoval, nastať môže aj ďalšia situácia. A to v prípade, že máte označený cestovný lístok na jednu cestu a prestúpili ste na ďalší spoj. „V takom prípade sa platnosť cestovného lístka posudzuje podľa skutočne uplynutého času, t.j. od označenia cestovného lístka, do doby platnosti sa počíta aj doba prestupu, aj doba meškania. Väčšina cestujúcich používa cestovné lístky na jednu cestu ako neprestupné. Najviac predávaným cestovným lístkom na jednu cestu je cestovný lístok s platnosťou do 10 minút,“ hovorí Janus.

Ak sa vám však stane, že ste váš cestovný lístok poškodili, máte smolu. Poškodený cestovný lístok je totiž neplatný. V prešovskej mestskej hromadnej doprave však môžete zažiť aj kontrolu revízormi. Zaujímalo nás v tejto súvislosti aj to, či si môže revízor od cestujúceho vypýtať občiansky preukaz.

Preukázanie totožnosti

Podľa Janusa z platnej legislatívy a prepravného poriadku vyplýva povinnosť cestujúceho bez platného cestovného lístka preukázať svoju totožnosť a poskytnúť revízorovi identifikačné údaje, to znamená predložiť platný doklad totožnosti.

„Pokiaľ sa týka zisťovania totožnosti u cestujúcich bez platného cestovného lístka príslušníkmi policajného zboru, dopravca sa obracia na príslušníkov PZ v súvislosti s plnením ich úloh vo veciach verejného poriadku a v súvislosti s narúšaním bezpečnej, pokojnej a pohodlnej prepravy cestujúcich a s neuposlúchnutím počas prepravy pokynov alebo príkazov vodiča, revízora alebo dispečera s cieľom zaistenia bezpečnosti cestujúcich a bezpečnej prepravy,“ zakončil riaditeľ prešovského Dopravného podniku.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM