Správy Samospráva

Opäť udelia najvyššie krajské ocenenia: Osobnosti aj kolektívy môže nominovať každý

Prešovský samosprávny kraj udelí najvyššie krajské ocenenia. Významné osobnosti a kolektívy z kraja môže nominovať aj verejnosť, a to do konca septembra.

Ilustračný obrázok k článku Opäť udelia najvyššie krajské ocenenia: Osobnosti aj kolektívy môže nominovať každý
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Stane sa tak už po 17. raz Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Návhry aj s odôvodnením

„Ocenenia Prešovského samosprávneho kraja môžu byť udelené osobám, ako aj organizáciám. Návrhy na ceny môžu okrem predsedu a poslancov zastupiteľstva PSK predkladať aj miestne samosprávy, organizácie, inštitúcie, podnikateľské subjekty, ale i široká verejnosť,“ uviedla Heilová.

Ako ďalej priblížila, verejnosť môže svoje návrhy poslať do 30. septembra aj s menom a odôvodnením, prečo by mal nominovaný cenu získať.

Kto už ocenenie získal

Potrebné sú aj súhlasy navrhovateľa a navrhovaného so spracovaním osobných údajov. O laureátoch Ceny PSK rozhodne krajské zastupiteľstvo na základe odporúčania komisie pre udeľovanie verejných ocenení PSK.

Od roku 2004, keď vznikla myšlienka oceňovania, sa medzi laureátov Ceny PSK zaradil prvý prezident SR Michal Kováč, horolezec Peter Šperka, in memoriam, dvojica hasičov – plukovník Radoslav Lacko a kapitán Peter Toďor, in memoriam, Prešovská univerzita, kardinál Jozef Tomko, spevák Peter Lipa, lyžiar Adam Žampa, Ľubovnianska nemocnica či Gréckokatolícka charita v Prešove.

Vlani si Cenu PSK prevzala speváčka Marika Gombitová, paralympijské víťazky v zjazdovom lyžovaní zdravotne znevýhodnených Henrieta Farkašová a Natália Šubrtová, tiež Hospic Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi.

Mimoriadne ocenenie pre hrdinov

Predseda PSK Milan Majerský udelil minulý rok svoju cenu akademickému maliarovi Slavomírovi Brezinovi, kňazovi Vasilovi Kormaníkovi a rezbárovi Milanovi Krajňákovi.

Mimoriadne ocenenie si od neho vyslúžilo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Prešove za pracovné nasadenie pri záchrane obyvateľov z Mukačevskej u­lice.

Slávnostný galaprogram sa uskutoční tradične v decembri na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského. Bližšie informácie a tlačivá spolu s povinnými prílohami sú dostupné na oficiálnom webovom sídle.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM