Správy

Aké sú NAJHORŠIE slovenské jedlá? Do REBRÍČKA zaradili aj naše obľúbené pochúťky

Čo krajina, to iné lokálne pochúťky. Domácim sa pri ich mene zbiehajú slinky, no zahraničným turistom príliš voňať nemusia.

Ilustračný obrázok k článku Aké sú NAJHORŠIE slovenské jedlá? Do REBRÍČKA zaradili aj naše obľúbené pochúťky
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková , Unsplash.com

Portál Taste Atlas zverejnil poriadne kontroverzný rebríček. Vybral štyri bežnými ľuďmi najhoršie hodnotené slovenské jedlá.

Oškvarky

Na štvrté miesto rebríčka najhorších slovenských pokrmov portál zaradil oškvarky. Vysmažené kúsky tuku sú tradičnou špecialitou, ktorú nájdeme nielen na Slovensku, ale aj na Balkáne a v častiach juhovýchodnej Európy. Portál čitateľom ponúkol aj základný postup prípravy tejto obľúbenej lokálnej pochúťky.

„Oškvarky sa zvyčajne vyrábajú koncom jesene alebo zimy, často v čase zabíjačiek ošípaných. Zvyčajne ich podávajú s chlebom a surovou cibuľou a k pivu,“ dodáva Taste Atlas.

Zázrivské vojky

Zázrivské vojky sú údený alebo neúdený parený syr v tvare nití, ktoré majú dĺžku 10 až 70 centimetrov. V rebríčku najhoršie hodnotených slovenských jedál sa umiestnili na treťom mieste.

Podľa Úradu priemyselného vlastníctva SR sa vyrábajú tradičným spôsobom: „parením vykysnutého a čiastočne prezretého hrudkového syra v horúcej vode, jeho vyťahovaním ručne, prípadne pomocou dvoch valcov s drážkami otáčajúcich sa proti sebe do tvaru dlhých nití , ktoré sa podľa miestneho nárečia nazývajú vojky. Vytiahnuté a upravené vojky sa skupinovo ukladajú voľne alebo skrútene, prípadne v strede zviazané vojkou.“

Aké ďalšie lokálne dobroty zaradili do zoznamu najhoršie hodnotených slovenských jedál? Dozviete sa to na ďalšej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM