Ľubomír Hudačko Správy

Súčasná vozovka má MNOŽSTVO porúch: Nového koberca sa konečne dočkajú aj v Petrovanoch

Modernizáciou prejde 4 690 metrov dlhý úsek, ktorý začína v blízkosti križovatky ciest 3. triedy za Prešovom a končí za Petrovanmi v katastrálnom území Močarmany.

Ilustračný obrázok k článku Súčasná vozovka má MNOŽSTVO porúch: Nového koberca sa konečne dočkajú aj v Petrovanoch
Zdroj: Facebook.com/Prešovský samosprávny kraj

Prešovský samosprávny kraj (PSK) odštartoval generálnu rekonštrukciu frekventovanej cesty medzi Prešovom a obcou Petrovany. Súčasná vozovka s množstvom porúch v dĺžke takmer päť kilometrov dostane nový asfaltový povrch.

Opravia i mostný objekt nad Záborským potokom. Práce by mali potrvať do januára 2026.

Investičnú akciu za takmer 2,4 milióna eur financuje kraj cez Operačný Program Slovensko. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

„V okrese Prešov začíname rekonštruovať dôležitú tepnu, ktorou denne prechádza mnoho nákladných áut a ktorá čelí naozaj enormnej záťaži. To sa podpísalo pod množstvo porúch na vozovke a zhoršenie jej stavebno-technického stavu. Som preto rád, že prostredníctvom zdrojov z Operačného Programu Slovensku môžeme spustiť jej generálnu opravu, vďaka ktorej bude cesta prepájajúca obce Petrovany a Drienov na cestnú sieť vyššej triedy kvalitná, bezpečná a zaistí sa jej dlhšia životnosť,“ uviedol v stredu počas odovzdávania staveniska zhotoviteľovi predseda PSK Milan Majerský.

Modernizáciou konkrétne prechádza 4690 metrov dlhý úsek, ktorý začína v blízkosti križovatky ciest tretej triedy za Prešovom a končí za obcou Petrovany v katastrálnom území Močarmany.

Práce budú spočívať v odstránení zistených porúch vozovky a v položení jej nových konštrukčných vrstiev. Následne sa práce zamerajú na odvodňovacie zariadenia – presnejšie priekopy, rigoly a trativody.

Významnou opravou prejde i mostný objekt na spomínanom úseku cesty ponad Záborský potok.

„Rekonštrukcia jednopoľového mosta s dĺžkou premostenia vyše štyri a samotnou dĺžkou viac ako 12 metrov bude konkrétne spočívať v zasunutí novej oceľovej klenbovej konštrukcie do existujúceho otvoru, ktorá sa osadí na nové železobetónové základové bloky. Na objekte sa potom vybudujú nové krídla, dosype cestný násyp a zhotoví sa tiež nová konštrukcia priľahlej vozovky,“ doplnil generálny riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Marcel Horváth.

Naplánované dopravné obmedzenia

V závere projektu sa v úseku uskutočnia i terénne úpravy a úprava koryta, ako aj dokončovacie práce, ktoré budú zahŕňať zvodidlá, smerové stĺpiky a vodorovné dopravné značenie.

Počas realizácie činností sú podľa Jeleňovej na ceste naplánované dopravné obmedzenia v podobe čiastočnej uzávery cesty.

Doprava bude obojsmerne vedená striedavo v jednom jazdnom pruhu a regulovaná prenosným dopravným značením a svetelným signalizačným zariadením. Účastníci cestnej premávky tu musia počítať aj so zníženou povolenou rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM