Správy

PROBLÉM v prešovskej firme: Hrozí zatvorenie závodu! Dotklo by sa to desiatok pracovníkov

Spoločnosť Orkla Foods Česko a Slovensko zvažuje reštrukturalizáciu časti svojej výrobnej kapacity.

Ilustračný obrázok k článku PROBLÉM v prešovskej firme: Hrozí zatvorenie závodu! Dotklo by sa to desiatok pracovníkov
Zdroj: TASR/AP

Cieľom je zaistiť dlhodobú konkurencieschop­nosť vo svetle nárastu nákladov. Potenciálne sa zvažuje zatvorenie výrobného závodu Doma v Prešove.

Výrobu by mali zabezpečiť sesterské spoločnosti skupiny Orkla alebo externí partneri. Za spoločnosť to pre TASR potvrdil Richard Menczer.

Koho sa to dotkne

Prípadné zatvorenie nebude mať podľa spoločnosti vplyv na značku a plánuje sa jej ďalší rozvoj. Konečné rozhodnutie podlieha schváleniu materskou spoločnosťou Orkla a možno ho očakávať v druhom štvrťroku 2023.

Prípadné zatvorenie prešovského závodu sa dotkne celkovo 52 pracovníkov.

Ak by sa zámer potvrdil, k znižovaniu zamestnanosti a zatváraniu dôjde v druhej polovici tohto roka. Firma deklaruje, že zamestnanci môžu očakávať férové jednanie a poskytne im aj podporu pri hľadaní nového zamestnania či odporučí ďalším potenciálnym zamestnávateľom v regióne.

„V týchto ťažkých časoch sa snažíme byť voči kolegom čo najotvorenejší. Preto už teraz informujeme našich kolegov o možných zmenách, aj keď ich ešte neschválilo vedenie skupiny Orkla. Ak sa tieto zmeny uskutočnia, vďaka kombinácii včasného oznámenia a odstupného budú mať zamestnanci na hľadanie novej práce k dispozícii najmenej šesť mesiacov,“ povedal riaditeľ dodávateľského reťazca Orkla Foods Česko a Slovensko Petr Novák.

Vysoké náklady a stratovosť

Ako podotkol, podľa predbežných údajov sa im v minulom roku podarilo celkom dobre vyrovnať so zhoršenou situáciou na trhu.

„Žiaľ, kombinácia vysokých výrobných nákladov a nízkych marží v prevádzke Doma Prešov znamená stratovosť. Reštrukturalizácia je preto nevyhnutná, aby sme boli konkurencieschopní a mohli investovať do ďalšieho rozvoja našej spoločnosti,“ vysvetľuje Petr Novák.

Spoločnosť Orkla Foods Česko a Slovensko zamestnáva približne 2500 ľudí.

V súčasnosti je druhým najväčším výrobcom balených potravín v Českej republike a štvrtým najväčším na Slovensku. Svoje výrobky vyrába v 11 závodoch.

ilustračné foto

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM