Ľubomír Hudačko Správy

Nahliadnite dovnútra: NÁDHERNÝ kaštieľ v Hendrichovciach otvorili aj pre verejnosť, FOTO

Obec Hendrichovce pri Prešove sa okrem iného môže pýšiť najmä očarujúcim kaštieľom. Nedávno ho kompletne zrekonštruovali a takto vyzerá zvnútra.

Ilustračný obrázok k článku Nahliadnite dovnútra: NÁDHERNÝ kaštieľ v Hendrichovciach otvorili aj pre verejnosť, FOTO
7
Galéria

Klasicistický kaštieľ v Hendrichovciach je kompletne vynovený.

Po rekonštrukcii exteriéru sa aktuálne zavŕšila obnova jeho vnútorných priestorov, od konca apríla je otvorený aj pre verejnosť. Dnes24.sk o tom informovala Lea Lehotská z Kancelárie predsedu PSK.

Bývalý kuriálny dom, ktorý v roku 1832 prestaval na kaštieľ barón Šándor Ghillányi, má nový vzhľad zvonku i zvnútra. Po I. etape projektu zameraného na rekonštrukciu jeho fasády, má najnovšie vynovený interiér.

Kultúrne aktivity

„Súčasťou etapy bola inštalácia úsporného osvetlenia, systémov merania, riadenia, prípravy teplej vody, ako aj vykurovacích a klimatizačných systémov. Výsledkom je zlepšenie stavu a funkčnosti historickej budovy a zvýšenie jej estetickej hodnoty,“ uviedla Lehotská.

V rámci projektu nasledovala v roku 2022 II. etapa zameraná na modernizáciu interiéru.

Vybavila sa počas nej spoločenská sála kaštieľa, kde pribudla audiovizuálna technika. Taktiež salónik, kuchynky a kancelárie, a v objekte sa osadili nové interiérové dvere.

„Ghillányiho kaštieľ v Hendrichovciach je po komplexnej rekonštrukcii reprezentatívnym miestom, kde sa budú organizovať kultúrne, spoločenské, školiace a klubové aktivity obyvateľov obce aj návštevníkov z blízkeho či širokého okolia. Projekt jeho obnovy zároveň prispeje k rozvoju cestovného ruchu v tejto časti regiónu a v samotnej obci,“ dodala Lehotská.

Objektívom: Kaštieľ v Hendrichovciach vyzerá po rekonštrukcii úžasne
7
Galéria

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM