Správy

Ako s CENAMI energií bojujú obce na východe? Niekde znižujú teplotu aj na úkor ZDRAVIA!

Napríklad obci Lipovce v okrese Prešov stúpli podľa starostu Jána Šatníka ceny energií približne o 200 percent.

Ilustračný obrázok k článku Ako s CENAMI energií bojujú obce na východe? Niekde znižujú teplotu aj na úkor ZDRAVIA!
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

Viaceré obce v Prešovskom kraji museli pre zvýšené platby za energie zaviesť úsporné opatrenia. Zvlášť pre menšie samosprávy je to podľa ich slov ťažká situácia.

„Zvýšenie cien energií sa v našej malej obci s 325 obyvateľmi dotkne výrazne všetkých obyvateľov aj zamestnancov obce,“ uviedla pre TASR starostka obce Veľký Slivník v okrese Prešov Jana Sabolová s tým, že museli zvýšiť dane a poplatky približne o 30 percent.

Starostka: Ťažká situácia

Energie v obci šetria od začiatku minulého roka obmedzením vykurovania v nevyužívaných budovách.

Plánujú tiež znížiť energetickú náročnosť budovy materskej školy, na čo získali dotáciu, a rovnako vymeniť svietidlá verejného osvetlenia za úsporné LED osvetlenie. Obec hospodári ročne s rozpočtom približne 180-tisíc eur, čo postačuje na pokrytie miezd, odvodov a prevádzky obecných budov a priestranstiev.

„Neostáva nám na žiadne investičné aktivity. Je to ťažká situácia,“ skonštatovala Sabolová.

Obci Lipovce v okrese Prešov stúpli podľa starostu Jána Šatníka ceny energií približne o 200 percent. Úsporné opatrenia majú zavedené už dlhšie.

„Našej obci približne s 500 obyvateľmi náklady na zvýšené ceny energií znamenajú nárast výdavkov v tejto oblasti za uplynulý rok približne o 21-tisíc eur,“ priblížil.

Na úkor zdravia

Tvrdí, že pre samosprávu sú to obrovské výdavky a tvoria približne 70 percent z investícií v rámci bežných výdavkov.

Obci Soboš v okrese Svidník stúpli náklady za plyn zo 78 takmer na 200 eur, za elektrickú energiu zo 138 na 479 eur za obecný úrad a približne zo 100 približne na 300 eur za verejné osvetlenie.

„Pristupujeme k zmene svietenia verejného osvetlenia z celonočného na svietenie vo vymedzenom čase a vypíname halogénové svetlá na multifunkčnom ihrisku. Obmedzujeme tiež vykurovanie a znižujeme teplotu vo vykurovaných priestoroch, aj keď na úkor zdravia,“ skonštatovala starostka obce Ivana Ivančová.

Znížená mzda

Obec ročne hospodári so sumou približne 45-tisíc eur. Zvýšenie nákladov na energie podľa starostky zastaví investície i spoločenské ak­cie.

Obci Vyšná Jedľová v okrese Svidník so 185 obyvateľmi stúpli náklady na elektrickú energiu o 252 percent z 900 na 2 272 eur ročne a na plyn o 381 percent z 1 260 na 4 800 eur ročne. Aj tam šetria.

Starostovi Miroslavovi Čepanovi sa znížil úväzok a tým i mzda. Obec ročne hospodári so sumou približne 50-tisíc eur. Nevylučuje, že pre energetickú krízu bude musieť obmedziť napríklad verejné osvetlenie či investície.

ilustračné foto

Viac správ z Prešova a okolia:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM